Salmorejo, hiszpańska zupa na zimno
zagłosuj teraz
Lubisz hiszpańskie gazpacho? Pokochasz Salmorejo! Prosto z Kordoby (południowa Hiszpania), ta gęsta, spieniona zimna zupa pomidorowa z pewnością wywoła mrowienie kubków smakowych jako aperitif lub przystawka. Jest to wyjątkowo łatwy przepis, który nie wymaga gotowania i wymaga bardzo niewielu składników. Tradycyjnie podaje się ją z kawałkami szynki i jajkiem na wierzchu, ale to od Ciebie zależy, jak ją przyrządzisz, zgodnie z Twoimi ulubionymi potrawami :-)
Składniki
7
Materiały
- Blender
Przygotowanie
W blenderze dodaj świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki oraz ząbek czosnku. Zmiksuj wszystko razem. Gdy nie będzie już żadnych kawałków, dodaj sól i ponownie zmiksuj.
Następnie dodaj bułkę tartą do mieszanki. Pozostaw do namoczenia na 2 minuty, aby zmiękła.
Zmiksuj ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji. Sprawdź konsystencję, zanurzając łyżkę w blenderze.
Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, mieszając mieszaninę.
Następnie możesz cieszyć się nim w hiszpańskim stylu, dodając do miski kawałki surowej szynki i jajko na twardo. Na koniec dodaj trochę oliwy z oliwek.
A teraz twoje Salmorejo jest gotowe!
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!