Samoussas z makrelą i serkiem śmietankowym

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
3 porcji
łatwe
25 min

Nie wiesz, jak przygotować makrelę? Oprócz podawania jej na talerzu z warzywami i ryżem... Proponujemy dziś podać ją jako przystawkę w samoussach! Połączone z serkiem śmietankowym i suszonymi pomidorami, Twoi goście będą zachwyceni :-D Te samoussas będą również idealne z sałatką na szybki lunch lub kolację.


Składniki

3

Materiały


Otrzymuj codzienne menu
Aby otrzymać menu dnia od Petitchef PL i nasze nowe smakołyki, wpisz swój e-mail

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min


Obserwacje

Ile samouss można przygotować z tych ilości?
Z tego przepisu otrzymasz 8 samouss.

Jak długo mogę przechowywać samoussas?
Można je przechowywać przez 2 dni w szczelnej puszce w lodówce.

Czy mogę zamrozić samoussas?
Można je zamrozić przed gotowaniem: przydatne, gdy trzeba je przygotować z wyprzedzeniem! Wystarczy włożyć je do szczelnej puszki lub torebki do zamrażania. W wielkim dniu wystarczy umieścić je na płycie kuchennej i od razu ugotować. Możesz potrzebować kilku minut dłużej niż czas wskazany w tym przepisie.
Alternatywnie, można je zamrozić po ugotowaniu. W wielkim dniu umieść je w piekarniku w temperaturze około 100°C na kilka minut.

Czego mogę użyć zamiast serka śmietankowego?
Możesz użyć serka śmietankowego, takiego jak Philadelphia, Saint Moret lub Madame Loïk, ale także serka śmietankowego z mleka koziego, a nawet sera czosnkowo-ziołowego.

Czego mogę użyć zamiast makreli?
Można ją zastąpić tuńczykiem lub łososiem w płatkach. Można również dodać kawałki szynki lub warzywa pokrojone w kostkę i wcześniej ugotowane, aby uzyskać wersję wegetariańską.

Czym mogę zastąpić szczypiorek?
Można go zastąpić natką pietruszki lub kolendrą.

Czego mogę użyć zamiast suszonych pomidorów?
Możesz je usunąć z przepisu, jeśli ich nie lubisz.

Co mogę zrobić, aby moje samoussas były jeszcze bardziej chrupiące?
Możesz posmarować je oliwą z oliwek przed włożeniem do piekarnika.

Czy mogę piec samoussas na oliwie?
Aby samoussas były jak najbardziej chrupiące, należy smażyć je na głębokim oleju w temperaturze 180°C przez 5 do 7 minut.
Aby usmażyć samoussas na patelni, skrop je oliwą z oliwek i smaż przez 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+