Samoussas z makrelą i fromage frais

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
3 porcji
łatwe
25 min

Też nie wiesz, jak ugotować makrelę ? Oprócz podawania jej na talerzu z warzywami i ryżem... Teraz możesz podawać je jako aperitif w samoussas ! W połączeniu z fromage frais i suszonymi pomidorami, Twoi goście będą mieli prawdziwą ucztę :-D Te samoussas są również idealne z mieszanką sałat na szybki lunch lub kolację.


Składniki

3

Materiały

  • Miska
  • Widelec
  • Łyżka do zupy
  • Deska do krojenia
  • Nożyczki
  • Blacha do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania15 min

  • Pokrój suszone pomidory na kawałki.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki widelcem.
  • Przetnij okrągłe cegły na 2 części.
  • Weź pół okręgu ciasta ceglastego, a następnie umieść go na płaskiej powierzchni (np. desce do krojenia) i złóż zaokrągloną część w kierunku płaskiej części, aby utworzyć pasek.
  • Umieść łyżkę nadzienia z makreli w rogu paska. Złóż lewy górny róg paska w dół, tworząc trójkąt. Następnie złóż dolną część do góry, aby kontynuować tworzenie samoussy. Powtórz tę czynność do końca paska. Uszczelnij samoussę, wsuwając resztę arkusza w zagięcie.
  • Umieść samoussas na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.
    I voilà, twoje samoussas są gotowe!

Obserwacje

Ile samouss można przygotować z tych ilości?
Z tego przepisu otrzymasz 8 samouss.

Jak długo mogę przechowywać samoussas?
Można je przechowywać przez 2 dni w szczelnej puszce w lodówce.

Czy mogę zamrozić samoussas?
Można je zamrozić przed gotowaniem: przydatne, gdy trzeba je przygotować z wyprzedzeniem! Wystarczy włożyć je do szczelnej puszki lub torebki do zamrażania. W wielkim dniu wystarczy umieścić je na płycie kuchennej i od razu ugotować. Możesz potrzebować kilku minut dłużej niż czas wskazany w tym przepisie.
Alternatywnie, można je zamrozić po ugotowaniu. W wielkim dniu umieść je w piekarniku w temperaturze około 100°C na kilka minut.

Czego mogę użyć zamiast fromage frais?
Możesz użyć fromage frais, takiego jak Philadelphia, Saint Moret lub Madame Loïk, ale także fromage frais z mleka koziego, a nawet sera czosnkowo-ziołowego.

Czego mogę użyć zamiast makreli?
Można ją zastąpić tuńczykiem lub łososiem w płatkach. Można również dodać kawałki szynki lub warzywa pokrojone w kostkę i wcześniej ugotowane, aby uzyskać wersję wegetariańską.

Czym mogę zastąpić szczypiorek?
Można go zastąpić natką pietruszki lub kolendrą.

Czego mogę użyć zamiast suszonych pomidorów?
Możesz je usunąć z przepisu, jeśli ich nie lubisz.

Co mogę zrobić, aby moje samoussas były jeszcze bardziej chrupiące?
Możesz posmarować je oliwą z oliwek przed włożeniem do piekarnika.

Czy mogę piec samoussas na oliwie?
Aby samoussas były jak najbardziej chrupiące, należy smażyć je na głębokim oleju w temperaturze 180°C przez 5 do 7 minut.
Aby usmażyć samoussas na patelni, skrop je oliwą z oliwek i smaż przez 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+