Bruschetta z pieczonymi pomidorami i burratą
zagłosuj teraz
Nasz ulubiony posiłek w upalny dzień? Chrupiąca bruschetta z obfitym nadzieniem ;-) Na wierzchu ułożyliśmy więc pieczone pomidory i dodatkowo topiącą się burratę. Z kilkoma dodatkowymi listkami bazylii poczujesz się jak we Włoszech ;-) Najlepsza kanapka na świecie jest Twoja ♥.
Składniki
2
Pieczone pomidory :
Tosty :
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania35 min
- Pomidorki koktajlowe umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą z oliwek, dodać sól, pieprz, suszony rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.
- Wszystko razem wymieszać i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C. Podsmaż orzeszki piniowe na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
- Rozgrzej piekarnik do 230°C i opiekaj chleb bruschetta przez 5 minut. Można również użyć pokrojonego chleba posmarowanego oliwą z oliwek.
- Ułóż pieczone pomidory na chlebie tostowym i dodaj burratę na wierzch. Skropić burratę oliwą i doprawić solą i pieprzem. Posyp prażonymi orzeszkami piniowymi i ułóż na wierzchu liście bazylii.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Chleb użyty tutaj był bardzo duży, w rzeczywistości z tych ilości można zrobić dwie kromki tostów! :-)
Możesz również podać swój aperitif w ten sposób:
Przełóż pieczone pomidory do miski lub talerza na zupę. Umieść burratę na wierzchu. Dodaj orzeszki piniowe i świeże liście bazylii na wierzch pomidorów. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i małe kromki tostowanego (lub świeżego) chleba, aby uzyskać doskonały aperitif do dzielenia się!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!