Bündnerfleisch lub suszona wołowina

zagłosuj teraz
Przekąska
15 porcji
łatwe
20 min

Pokrojony w cienkie plasterki, Bündnerfleisch jest idealnym dodatkiem do aperitifów lub przepisów kulinarnych. Trochę informacji ogólnych: początki Bündnerfleisch leżą w szwajcarskim kantonie Graubünden, gdzie mięso było wysoko cenione za konserwowanie.


Składniki

15
Szacowany koszt: 9.1 (0.61€/porcja)

Materiały

  • Ręcznik kuchenny

Przygotowanie


  • Bündnerfleisch lub suszona wołowina - Przygotowanie krok 1Natrzeć wołowinę pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Bündnerfleisch lub suszona wołowina - Przygotowanie krok 2Umieścić w pojemniku wypełnionym gruboziarnistą solą. Przykryć i pozostawić w lodówce na około 5 dni.
  • Bündnerfleisch lub suszona wołowina - Przygotowanie krok 3Po tym czasie wyjąć mięso z soli i moczyć je w czystej wodzie przez około 24 godziny. Zmieniaj wodę 1 lub 2 razy.
  • Bündnerfleisch lub suszona wołowina - Przygotowanie krok 4Dobrze osuszyć wałkiem kuchennym, a następnie zawinąć w czystą ściereczkę. Umieść na drucianym stojaku lub płytkim naczyniu (aby umożliwić cyrkulację powietrza pod spodem), a następnie pozostaw do wyschnięcia w chłodnym miejscu na 1 miesiąc. Może to być garaż, piwnica lub po prostu lodówka. Od czasu do czasu docisnąć, aby równomiernie rozprowadzić wilgoć.
  • Bündnerfleisch lub suszona wołowina - Przygotowanie krok 5Po odczekaniu wyjąć mięso ze ściereczki i pokroić w cienkie plasterki. I to wszystko, twój Bündnerfleisch jest gotowy!

Obserwacje

Zioła: my wybraliśmy zioła prowansalskie, ale możesz wybrać inne.

Pleśń: podczas procesu suszenia może pojawić się pleśń. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać, usuwać ją, jeśli ją zauważysz i przechowywać mięso w suchym miejscu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+