Ciecierzyca z grilla we frytkownicy powietrznej
Co powiesz na zastąpienie chipsów i kiełbasy jako aperitifu pyszną ciecierzycą pieczoną we frytkownicy? Oprócz tego, że jest bardzo łatwa w przygotowaniu, wszystko czego potrzebujesz to puszka wstępnie ugotowanej ciecierzycy i ulubione przyprawy. Rezultat? Ultra chrupiące małe kulki, które można nawet podawać do sałatek, aby uzupełnić białko roślinne! :-)
Składniki
Materiały
- Frytkownica powietrzna (tutaj dwukomorowa frytkownica powietrzna Ninja Foodi AF300EU 7,6 l)
Przygotowanie
- Odcedź ciecierzycę (powinna być tak sucha, jak to możliwe), a następnie wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, curry w proszku i pieprzem cayenne (lub papryką, jeśli wolisz).
- Przenieś na tacę Air Fryer wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włącz frytownicę na tryb "Airfry" w temperaturze 200°C na 15 minut. Od czasu do czasu potrząsaj tacą i gotuj dłużej, jeśli chcesz, aby były bardziej chrupiące.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Przechowywanie:
Można je przechowywać do 2 dni. Nie przykrywaj ich, bo stracą swoją chrupkość.
Jak mogę wykorzystać pieczoną ciecierzycę?
Można ją wykorzystać do ożywienia sałatki, wrapów, dań lub jako przekąskę!
Jak odgrzać prażoną ciecierzycę?
Możesz włożyć ją na kilka minut do frytkownicy powietrznej lub na patelnię!
Jakiej frytkownicy powietrznej używaliśmy?
Użyliśmy dwukomorowej frytkownicy Ninja Foodi AF300EU o pojemności 7,6 l.