Hummus z czerwonej papryki
Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu, bardzo kremowa i bardzo smaczna. W oryginalnym przepisie nie ma czerwonej papryki, ale tutaj postanowiliśmy nadać jej szczególny charakter i po prostu nie można się jej oprzeć i jest bardzo aromatyczna. Przepis na przystawkę lub przystawkę w towarzystwie chleba pita, paluszków warzywnych i nie tylko. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej i ciesz się hummusem z czerwonej papryki.
Składniki
Materiały
- mikser
- mała blacha do pieczenia
- papier do pieczenia
- torebka do zamrażania
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i umieść na niej paprykę.
- Piec przez 25 minut. Dla idealnego upieczenia, odwracaj paprykę co 5 minut.
- Po upływie tego czasu wyjąć chili i umieścić je w torebce do zamrażania, gdy jest jeszcze gorące. Zawiąż ją i odczekaj około 10 minut.
- Wyjąć chili i łatwo obrać ze skórki. Należy również usunąć nasiona.
- Umieść wszystkie składniki w blenderze.
- Ubijać do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Skosztować i w razie potrzeby dostosować przyprawy.
- Umieść hummus w misce i udekoruj do smaku. Na wierzch kładziemy mżawkę oliwy z oliwek, trochę ciecierzycy, nasiona sezamu i posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Obserwacje
Czym jest hummus?
Hummus to bardzo kremowa pasta, pochodząca z Bliskiego Wschodu, wytwarzana z ciecierzycy i tahini (puree sezamowe).
Jak długo można przechowywać hummus z chili?
Aby zabezpieczyć hummus, należy skropić go oliwą z oliwek, przechowywać w szczelnym pojemniku (lub przykryć folią) i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
Czy mogę użyć innych kolorów papryki?
Nie jest to wskazane, ponieważ czerwona papryka jest najsłodsza.
Jak podaje się hummus?
Tradycyjnie podaje się go z libańskim chlebem, chlebem pita, ale można go również podawać z innymi rodzajami chleba, a nawet paluszkami warzywnymi.