Hummus z czerwonej papryki

zagłosuj teraz
Przekąska
6 porcji
łatwe
30 min

Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu, bardzo kremowa i bardzo smaczna. W oryginalnym przepisie nie ma czerwonej papryki, ale tutaj postanowiliśmy nadać jej szczególny charakter i po prostu nie można się jej oprzeć i jest bardzo aromatyczna. Przepis na przystawkę lub przystawkę w towarzystwie chleba pita, paluszków warzywnych i nie tylko. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej i ciesz się hummusem z czerwonej papryki.

Składniki

6

Materiały

  • mikser
  • mała blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • torebka do zamrażania

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania25 min
  • Hummus z czerwonej papryki - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i umieść na niej paprykę.
  • Hummus z czerwonej papryki - Przygotowanie krok 2Piec przez 25 minut. Dla idealnego upieczenia, odwracaj paprykę co 5 minut.
  • Hummus z czerwonej papryki - Przygotowanie krok 3Po upływie tego czasu wyjąć paprykę i umieścić ją w torebce do zamrażania, gdy jest jeszcze gorąca. Zawiąż ją i odczekaj około 10 minut.
  • Hummus z czerwonej papryki - Przygotowanie krok 4Wyjąć paprykę i łatwo obrać ze skórki. Należy również usunąć nasiona.
  • Hummus z czerwonej papryki - Przygotowanie krok 5Umieść wszystkie składniki w blenderze.
  • Hummus z czerwonej papryki - Przygotowanie krok 6Miksować do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Skosztować i w razie potrzeby dostosować przyprawy.
  • Hummus z czerwonej papryki - Przygotowanie krok 7Umieść hummus w misce i udekoruj do smaku. Na wierzch kładziemy mżawkę oliwy z oliwek, trochę ciecierzycy, nasiona sezamu i posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Obserwacje

Czym jest hummus?
Hummus to bardzo kremowa pasta, pochodząca z Bliskiego Wschodu, wytwarzana z ciecierzycy i tahini (puree sezamowe).

Jak długo można przechowywać hummus z chili?
Aby zabezpieczyć hummus, należy skropić go oliwą z oliwek, przechowywać w szczelnym pojemniku (lub przykryć folią) i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Czy mogę użyć innych kolorów papryki?
Nie jest to wskazane, ponieważ czerwona papryka jest najsłodsza.

Jak podaje się hummus?
Tradycyjnie podaje się go z libańskim chlebem, chlebem pita, ale można go również podawać z innymi rodzajami chleba, a nawet paluszkami warzywnymi.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: