Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu!
Proste składniki, kilka minut przygotowania i mamy smaczne danie na stół: klopsiki z groszkiem, fetą i miętą gotowane we frytkownicy powietrznej to doskonała wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych klopsików. Są bardzo uniwersalne i mogą być podawane jako przystawka z sosem jogurtowym, jako danie główne z mieszanką sałat lub jako dodatek do dań z białego mięsa lub ryb. Te smaczne wegetariańskie klopsiki, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, są dobrze zbalansowane dzięki słodyczy kremu z groszku o smaku mięty i pikantności fety. Wypróbuj je teraz, wyjaśniamy przepis krok po kroku!
Składniki
Materiały
- Miska
- deska do krojenia
- Frytkownica powietrzna (my używamy modelu Ninja Dual Zone o pojemności 7,6 l)
- Patelnia do smażenia
- blender
- łyżka
- widelec
Przygotowanie
- Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodać jeszcze zamrożony groszek i gotować przez 1 minutę.
- Teraz dodaj 1 (niewielką) szklankę wody na patelnię z groszkiem i gotuj przez 7 minut.
- Przełóż groszek i cebulę do blendera (również pozostałą wodę z gotowania). Dodaj liście mięty, posyp pieprzem i zmiksuj.
- Wlej mieszaninę do miski i dodaj pokruszoną fetę, bułkę tartą, jajko, nasiona sezamu i sól. Następnie dobrze wymieszaj.
- Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę (po 1 łyżce stołowej na raz).
- Wyłóż kosz frytownicy powietrznej papierem do pieczenia i spryskaj oliwą z oliwek. Nabieraj łyżką porcje preparatu i kładź je bezpośrednio na papierze do pieczenia, formując kulki z groszku.
- Wypełnij kosz do pełna (pamiętaj o zachowaniu odstępów), a następnie piecz przez 11 minut w temperaturze 180°C w trybie smażenia na powietrzu.
- Umieść je na tacy i pozwól im ostygnąć przez kilka minut przed podaniem. Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy są gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy?
Maksymalnie 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czy mogę zamrozić kulki z groszku i fety we frytkownicy?
Można je zamrozić tylko w przypadku użycia świeżego groszku.
Jak długo kulki z groszku i fety muszą się gotować we frytkownicy?
Należy zachować ostrożność, ponieważ czas gotowania może się różnić w zależności od używanej frytownicy. Rozważ co najmniej 9 do 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie sprawdź sam, czy czas gotowania Ci odpowiada.
Jak mogę sprawdzić, czy klopsiki z groszkiem i fetą są ugotowane?
Nakłuj je wykałaczką, jeśli wyjdzie czysta, są gotowe!
Czy mogę upiec klopsiki z groszkiem i fetą w piekarniku?
Oczywiście. Zapoznaj się z naszą poręczną tabelą konwersji piekarnik/frytownica powietrzna.
Z czym mogę podać klopsiki z groszkiem i fetą?
Możesz użyć sosu jogurtowego lub tzatziki.
Czy mogę użyć świeżego groszku do przygotowania klopsików?
Tak, jeśli przygotowujesz klopsiki wiosną, możesz użyć świeżego groszku.