Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu!

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
21 min

Proste składniki, kilka minut przygotowania i mamy smaczne danie na stół: klopsiki z groszkiem, fetą i miętą gotowane we frytkownicy powietrznej to doskonała wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych klopsików. Są bardzo uniwersalne i mogą być podawane jako przystawka z sosem jogurtowym, jako danie główne z mieszanką sałat lub jako dodatek do dań z białego mięsa lub ryb. Te smaczne wegetariańskie klopsiki, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, są dobrze zbalansowane dzięki słodyczy kremu z groszku o smaku mięty i pikantności fety. Wypróbuj je teraz, wyjaśniamy przepis krok po kroku!


Składniki

4
Szacowany koszt: 2.85 (0.71€/porcja)

Materiały

  • Miska
  • deska do krojenia
  • Frytkownica powietrzna (my używamy modelu Ninja Dual Zone o pojemności 7,6 l)
  • Patelnia do smażenia
  • blender
  • łyżka
  • widelec

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania11 min
  • Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 1Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodać jeszcze zamrożony groszek i gotować przez 1 minutę.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 2Teraz dodaj 1 (niewielką) szklankę wody na patelnię z groszkiem i gotuj przez 7 minut.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 3Przełóż groszek i cebulę do blendera (również pozostałą wodę z gotowania). Dodaj liście mięty, posyp pieprzem i zmiksuj.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 4Wlej mieszaninę do miski i dodaj pokruszoną fetę, bułkę tartą, jajko, nasiona sezamu i sól. Następnie dobrze wymieszaj.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 5Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę (po 1 łyżce stołowej na raz).
  • Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 6Wyłóż kosz frytownicy powietrznej papierem do pieczenia i spryskaj oliwą z oliwek. Nabieraj łyżką porcje preparatu i kładź je bezpośrednio na papierze do pieczenia, formując kulki z groszku.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 7Wypełnij kosz do pełna (pamiętaj o zachowaniu odstępów), a następnie piecz przez 11 minut w temperaturze 180°C w trybie smażenia na powietrzu.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 8Umieść je na tacy i pozwól im ostygnąć przez kilka minut przed podaniem. Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy są gotowe!

Obserwacje

Jak długo można przechowywać klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy?
Maksymalnie 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy mogę zamrozić kulki z groszku i fety we frytkownicy?
Można je zamrozić tylko w przypadku użycia świeżego groszku.

Jak długo kulki z groszku i fety muszą się gotować we frytkownicy?
Należy zachować ostrożność, ponieważ czas gotowania może się różnić w zależności od używanej frytownicy. Rozważ co najmniej 9 do 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie sprawdź sam, czy czas gotowania Ci odpowiada.

Jak mogę sprawdzić, czy klopsiki z groszkiem i fetą są ugotowane?
Nakłuj je wykałaczką, jeśli wyjdzie czysta, są gotowe!

Czy mogę upiec klopsiki z groszkiem i fetą w piekarniku?
Oczywiście. Zapoznaj się z naszą poręczną tabelą konwersji piekarnik/frytownica powietrzna.

Z czym mogę podać klopsiki z groszkiem i fetą?
Możesz użyć sosu jogurtowego lub tzatziki.

Czy mogę użyć świeżego groszku do przygotowania klopsików?
Tak, jeśli przygotowujesz klopsiki wiosną, możesz użyć świeżego groszku.



Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+