Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu!

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
21 min

Proste składniki, kilka minut przygotowania i mamy smaczne danie na stół: klopsiki z groszkiem, fetą i miętą gotowane we frytkownicy powietrznej to doskonała wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych klopsików. Są bardzo uniwersalne i mogą być podawane jako przystawka z sosem jogurtowym, jako danie główne z mieszanką sałat lub jako dodatek do dań z białego mięsa lub ryb. Te smaczne wegetariańskie klopsiki, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, są dobrze zbalansowane dzięki słodyczy kremu z groszku o smaku mięty i pikantności fety. Wypróbuj je teraz, wyjaśniamy przepis krok po kroku!

Składniki

4

Materiały

  • Miska
  • deska do krojenia
  • Frytkownica powietrzna (my używamy modelu Ninja Dual Zone o pojemności 7,6 l)
  • Patelnia do smażenia
  • blender
  • łyżka
  • widelec

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania11 min
  • Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 1Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodaj zamrożony groszek i gotuj przez 1 minutę.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 2Teraz dodaj 1 (niewielką) szklankę wody do patelni z groszkiem i gotuj przez 7 minut.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 3Przełóż groszek i cebulę do blendera (razem z pozostałą wodą z gotowania). Dodaj liście mięty, posyp pieprzem i zmiksuj.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 4Wlej mieszankę do miski i dodaj pokruszoną fetę, bułkę tartą, jajko, nasiona sezamu i sól. Następnie dobrze wymieszaj.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 5Gdy masa będzie gładka, dodaj mąkę (po 1 łyżce stołowej na raz).
  • Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 6Wyłóż kosz frytownicy powietrznej papierem do pieczenia i spryskaj oliwą z oliwek. Nabieraj łyżką porcje mieszanki i kładź je bezpośrednio na papierze do pieczenia, formując kulki z groszku.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 7Wypełnij kosz do pełna (pamiętaj o zachowaniu odstępów), a następnie piecz przez 11 minut w temperaturze 180°C w trybie smażenia na powietrzu.
  • Klopsiki z groszkiem i fetą w frytkownicy powietrznej: smaczne i szybkie w przygotowaniu! - Przygotowanie krok 8Umieść je na tacy i pozwól im ostygnąć przez kilka minut przed podaniem. Klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy są gotowe!

Obserwacje

Jak długo można przechowywać klopsiki z groszkiem i fetą we frytkownicy?

Maksymalnie 3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy mogę zamrozić kulki z groszku i fety we frytkownicy?

Można je zamrozić tylko w przypadku użycia świeżego groszku.

Jak długo kulki z groszku i fety muszą się gotować we frytkownicy?

Należy zachować ostrożność, ponieważ czas gotowania może się różnić w zależności od używanej frytownicy. Rozważ co najmniej 9 do 10 minut w temperaturze 180°C, a następnie sprawdź sam, czy czas gotowania Ci odpowiada.

Jak mogę sprawdzić, czy klopsiki z groszkiem i fetą są ugotowane?

Nakłuj je wykałaczką, jeśli wyjdzie czysta, są gotowe!

Czy mogę upiec klopsiki z groszkiem i fetą w piekarniku?

Oczywiście. Zapoznaj się z naszą poręczną tabelą konwersji piekarnik/frytownica powietrzna.

Z czym mogę podać klopsiki z groszkiem i fetą?

Możesz użyć sosu jogurtowego lub tzatziki.

Czy mogę użyć świeżego groszku do przygotowania klopsików?

Tak, jeśli przygotowujesz klopsiki wiosną, możesz użyć świeżego groszku.

Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: