Parmezan i herbatniki ziołowe

zagłosuj teraz
Przekąska
6 porcji
łatwe
30 min

Nie ma nic lepszego niż chrupiący, pachnący herbatnik jako aperitif w gronie przyjaciół. Wykonany z parmezanu i aromatycznych ziół, nie pozostanie niezauważony po podaniu. Łatwy w przygotowaniu i wykorzystujący proste składniki codziennego użytku, ten biszkopt znajdzie się na Twojej liście przepisów. Jesteś w nastroju? Oto nasze wyjaśnienie krok po kroku:


Składniki

6
Szacowany koszt: 3.87 (0.64€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min
  • Parmezan i herbatniki ziołowe - Przygotowanie krok 1Wymieszaj suche składniki w misce: mąkę, ser, zioła, sól i pieprz. Teraz dodaj jajko i masło.
  • Parmezan i herbatniki ziołowe - Przygotowanie krok 2Dobrze zagnieść ciasto. Uformuj regularne bułeczki przypominające salami (my zrobiliśmy 2). Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut przykryte folią (powinny stwardnieć, aby ułatwić krojenie).
  • Parmezan i herbatniki ziołowe - Przygotowanie krok 3Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjąć z lodówki. Pokroić bułki na cienkie plasterki. Rozłóż je na blasze do pieczenia już pokrytej papierem do pieczenia.
  • Parmezan i herbatniki ziołowe - Przygotowanie krok 4W razie potrzeby posypać herbatniki startym serem i ziołami. Piec przez 10-15 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180°C.
  • Parmezan i herbatniki ziołowe - Przygotowanie krok 5Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w szczelnym słoiku. Smacznego!

Obserwacje

Mąka pszenna: można również dodać mąkę razową. W tym przypadku należy użyć 70 gramów mąki pszennej i 50 gramów mąki razowej.
Zioła: do wyboru
Kształt: dowolny, kwadraty, trójkąty lub okrągłe.
Grubość: im cieńsze, tym bardziej chrupiące. Ale pilnuj czasu gotowania.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+