Parmezan i herbatniki ziołowe
zagłosuj teraz
Nie ma nic lepszego niż chrupiący, pachnący herbatnik jako aperitif w gronie przyjaciół. Wykonany z parmezanu i aromatycznych ziół, nie pozostanie niezauważony po podaniu. Łatwy w przygotowaniu i wykorzystujący proste składniki codziennego użytku, ten biszkopt znajdzie się na Twojej liście przepisów. Jesteś w nastroju? Oto nasze wyjaśnienie krok po kroku:
Składniki
6
Szacowany koszt: 3.87Euros€ (0.64€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania15 min
- Wymieszaj suche składniki w misce: mąkę, ser, zioła, sól i pieprz. Teraz dodaj jajko i masło.
- Dobrze zagnieść ciasto. Uformuj regularne bułeczki przypominające salami (my zrobiliśmy 2). Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut przykryte folią (powinny stwardnieć, aby ułatwić krojenie).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjąć z lodówki. Pokroić bułki na cienkie plasterki. Rozłóż je na blasze do pieczenia już pokrytej papierem do pieczenia.
- W razie potrzeby posypać herbatniki startym serem i ziołami. Piec przez 10-15 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180°C.
- Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w szczelnym słoiku. Smacznego!
Obserwacje
Mąka pszenna: można również dodać mąkę razową. W tym przypadku należy użyć 70 gramów mąki pszennej i 50 gramów mąki razowej.
Zioła: do wyboru
Kształt: dowolny, kwadraty, trójkąty lub okrągłe.
Grubość: im cieńsze, tym bardziej chrupiące. Ale pilnuj czasu gotowania.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!