Popcorn karmelowy

zagłosuj teraz
Przekąska
4 porcji
łatwe
20 min

Przedstawiamy dodatkowy bonus do klasycznego popcornu. Słodszy sposób na cieszenie się chwilą na kanapie filmowej. Gdy raz spróbujesz tego karmelowego popcornu, nie będziesz chciał jeść żadnego innego! :D


Składniki

4

Do popcornu:

Do karmelu:

Szacowany koszt: 0.79 (0.2€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania5 min
Gotowania10 min

  • Popcorn karmelowy - Przygotowanie krok 1Przygotowanie popcornu:
    Rozgrzać olej na nieprzywierającej patelni. Następnie dodać ziarna kukurydzy i przykryć patelnię, aby popcorn mógł się uprażyć.
  • Popcorn karmelowy - Przygotowanie krok 2W zależności od siły ognia, wyjście zajmie mniej lub więcej czasu. Około 5-7 minut.
  • Popcorn karmelowy - Przygotowanie krok 3Przygotowanie karmelu:
    W rondelku umieścić masło + cukier i pozostawić do skarmelizowania (złoty kolor bez opiekania).
  • Popcorn karmelowy - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj wanilię i sól, wymieszaj, a na koniec dodaj wodorowęglan.
    Spowoduje to reakcję chemiczną w karmelu, która jeszcze bardziej go zagęści.
  • Popcorn karmelowy - Przygotowanie krok 5W tym momencie wylej karmel bezpośrednio na popcorn.
    Dobrze wymieszaj dwiema łyżkami, aby rozprowadzić karmel, zanim stwardnieje.
  • Popcorn karmelowy - Przygotowanie krok 6Umieść popcorn na talerzu z papierem do pieczenia, aby ostygł.
  • Popcorn karmelowy - Przygotowanie krok 7Rozdzielamy je lekko i to wszystko! Teraz możemy cieszyć się nimi przed filmem :D

Obserwacje

Można je przechowywać do 1 tygodnia w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu, ale prawdopodobnie nie wytrzymają dłużej niż 1 dzień :D



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+