Popcorn karmelowy
zagłosuj teraz
Przedstawiamy dodatkowy bonus do klasycznego popcornu. Słodszy sposób na cieszenie się chwilą na kanapie filmowej. Gdy raz spróbujesz tego karmelowego popcornu, nie będziesz chciał jeść żadnego innego! :D
Składniki
4
Do popcornu:
Do karmelu:
Szacowany koszt: 0.79Euros€ (0.2€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania5 min
Gotowania10 min
- Przygotowanie popcornu:
Rozgrzać olej na nieprzywierającej patelni. Następnie dodać ziarna kukurydzy i przykryć patelnię, aby popcorn mógł się uprażyć. - W zależności od siły ognia, wyjście zajmie mniej lub więcej czasu. Około 5-7 minut.
- Przygotowanie karmelu:
W rondelku umieścić masło + cukier i pozostawić do skarmelizowania (złoty kolor bez opiekania). - Następnie dodaj wanilię i sól, wymieszaj, a na koniec dodaj wodorowęglan.
Spowoduje to reakcję chemiczną w karmelu, która jeszcze bardziej go zagęści. - W tym momencie wylej karmel bezpośrednio na popcorn.
Dobrze wymieszaj dwiema łyżkami, aby rozprowadzić karmel, zanim stwardnieje. - Umieść popcorn na talerzu z papierem do pieczenia, aby ostygł.
- Rozdzielamy je lekko i to wszystko! Teraz możemy cieszyć się nimi przed filmem :D
Obserwacje
Można je przechowywać do 1 tygodnia w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu, ale prawdopodobnie nie wytrzymają dłużej niż 1 dzień :D
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!