Sałatka z pieczonej papryki we frytkownicy
Łatwa w przygotowaniu, szybka i tania. Sałatka z pieczonej papryki smażona na powietrzu stanie się jednym z Twoich ulubionych letnich dań. Ciekawą rzeczą w tym przepisie jest to, że można go używać na wiele różnych sposobów: jako dodatek do dań mięsnych, jako dodatek do bruschetty, a nawet do przyprawiania zimnego makaronu. Aby przygotować smaczną sałatkę z gotowanej papryki, wystarczy obrać paprykę za pomocą frytownicy powietrznej, a następnie pokroić ją w paski i wymieszać z oliwą z oliwek i ziołami. W przepisie wyjaśniamy wszystko krok po kroku, więc wypróbuj naszą sałatkę z pieczonej papryki i daj nam znać w komentarzach, co o niej myślisz.
Składniki
Materiały
- frytkownica powietrzna
- torba do zamrażarki
Przygotowanie
- Umyj paprykę i osusz ją. Smażyć je we frytkownicy powietrznej przez 20 minut w temperaturze 200° (tryb smażenia powietrznego), obracając je w połowie gotowania.
- Po ugotowaniu przenieś je do torebki do zamrażania i zamknij ją. Następnie poczekaj, aż całkowicie ostygną (około 10 minut).
- Po ostygnięciu obrać paprykę rękami
- Teraz pokrój paprykę bez skóry w paski (dość cienkie).
- Umieść paprykę w pojemniku. Dodać oliwę, oczyszczone ząbki czosnku, rozmaryn, sól i dobrze wymieszać. Przykryć i pozostawić w lodówce na co najmniej 1 godzinę przed użyciem.
- Sałatka z pieczonej papryki we frytkownicy jest gotowa
Obserwacje
Jak długo można przechowywać sałatkę z pieczonej papryki we frytkownicy?
4-5 dni w lodówce, przechowywana w szczelnym pojemniku. Zalecamy, aby zawsze spróbować przed spożyciem.
Jak przyprawić pieczoną paprykę we frytkownicy?
Zamiast suszonego rozmarynu można użyć świeżej bazylii lub suszonego oregano.
Jak wykorzystać sałatkę z pieczonej papryki?
Sałatka z pieczonej papryki może być podawana jako letnia przystawka lub jako dodatek do bruschetty lub sałatki makaronowej.
Czy mogę upiec paprykę w piekarniku?
Oczywiście, że można. Na naszej stronie internetowej można znaleźć metodę łatwego obierania papryki za pomocą piekarnika
Jakiej papryki powinienem użyć?
Do przygotowania sałatki z pieczonej papryki we frytkownicy powietrznej zalecamy użycie papryki czerwonej lub żółtej. Można również przygotować mieszankę, aby uzyskać bardziej kolorową sałatkę.