Sałatka z sardynek
Ta sałatka z sardynek jest nie tylko bardzo szybka w przygotowaniu, ale można ją również przygotować ze składników, które wszyscy mamy w domu. Jest to idealna przystawka na przekąskę z przyjaciółmi lub innego rodzaju uroczystość, ponieważ można ją podawać na chrupiących grzankach z chleba. Oryginalny sposób na wykorzystanie zwykłej puszki sardynek w puszce i połączenie smaków, które wielu przypadnie do gustu :)
Składniki
Przygotowanie
- Obierz cebulę i umyj pomidora. Pokrój cebulę, pomidora i korniszony na małe, równe kwadraty. Odłożyć na bok. Odcedź olej z sardynek, rozgnieć je i odłóż na bok.
- W misce umieścić: majonez + krople cytryny + olej. Lekko wymieszać za pomocą trzepaczki lub widelca, aż składniki dobrze się połączą i zemulgują.
- Dodaj do poprzedniej mieszanki: sardynki, cebulę, pomidora i korniszony, wymieszaj widelcem.
- Następnie doprawić kilkoma kroplami sosu Worcestershire, solą do smaku i wymieszać, aby połączyć smaki.
- Nakładanie: umieścić pierścień na talerzu, na którym będzie nakładana sałatka. Napełnić sałatką i lekko docisnąć mieszankę, a następnie delikatnie zdjąć pierścień. Inną opcją jest podawanie sałatki w pojedynczych porcjach na tostach.
- I to wszystko!
Obserwacje
Jeśli wolisz, możesz zastąpić sardynki makrelą z puszki, wędzonymi sardynkami...
Co zrobić, jeśli nie mam pierścienia do platerowania?
Bardzo przydatną opcją jest przycięcie kawałka plastikowej butelki do żądanego rozmiaru i dokładne jej umycie. Jeśli wolisz kwadratową formę, możesz po prostu wyciąć karton po mleku lub podobną formę.