Sos jogurtowy do sałatek i klopsików
Bardzo prosty przepis, który pozwoli uczynić sałatki, kulki warzywne lub dania mięsne (doskonale komponuje się z mięsem z kurczaka) i ryby jeszcze smaczniejszymi. Przygotowanie jest proste i w krótkim czasie, 5 minut na zegarze, otrzymasz świeży i smaczny sos. Proponowany przez nas sos jogurtowy jest bardzo zrównoważony, ale można zmieniać jego dawki, aby był bardziej kwaśny (dodając więcej cytryny), bardziej aromatyczny (dodając więcej posiekanej świeżej mięty) lub bardziej intensywny (dodając sporą ilość czosnku w proszku). Wypróbuj go teraz z naszymi pysznymi pieczonymi klopsikami z cukinii i daj nam znać, co myślisz!
Składniki
Materiały
- nóż
- deska do krojenia
- łyżka
Przygotowanie
- Drobno posiekaj miętę za pomocą noża.
- Umieść biały jogurt, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek w proszku, pieprz i szczyptę soli w misce. Następnie dobrze wymieszaj łyżką
- Teraz dodaj posiekaną miętę i ponownie wymieszaj
- Sos jogurtowy do sałatek i klopsików jest gotowy!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać sos jogurtowy?
Kilka dni w lodówce. Umieść go w szczelnym słoiku lub przykryj miskę folią spożywczą.
Czego mogę użyć zamiast mięty?
Ten sos jogurtowy można również przygotować z bazylią, kolendrą lub szczypiorkiem.
Czego mogę użyć zamiast czosnku w proszku?
Możesz użyć klasycznego czosnku, ale musi on być przetarty. Uważaj, aby nie przesadzić, ponieważ smak może być bardzo wyraźny.
Czego mogę użyć zamiast cytryny?
Sos jogurtowy można również przygotować z limonką