Tzatziki, grecki sos z ogórków i jogurtu
zagłosuj teraz
Planujesz podróż do Grecji? Nie sposób nie spróbować słynnego tzatziki, czyli ogórka po grecku :-) Dziś dajemy Ci szansę na zrobienie go w domu, dzięki przepisowi, który jest tak prosty, że aż niemożliwy do zrobienia! To świetny sposób na podanie gościom sosu do maczania chipsów i paluszków warzywnych. Rezultatem jest świeży, aromatyczny przepis!
Składniki
10
Szacowany koszt: 1.14Euros€ (0.11€/porcja)
Materiały
- Maszynka do mielenia mięsa (opcjonalnie)
- Durszlak
Przygotowanie
- Obierz ogórka i przekrój wzdłuż na pół. Usuń nasiona łyżeczką. Następnie pokroić na kawałki.
- Umieść te kawałki w rozdrabniaczu i drobno posiekaj.
- Umieść przecier ogórkowy w durszlaku i dobrze odciśnij, aby usunąć jak najwięcej wody.
- Do wyciśniętego miąższu ogórka dodać jogurt grecki, posiekaną miętę, zmiażdżony ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
- Teraz tzatziki jest gotowe!
Obserwacje
Zioła: tutaj użyliśmy mięty, ale można też użyć koperku lub innego zioła, albo wcale.
Krojenie ogórka: tutaj posiekaliśmy ogórek, ale można go również drobno zetrzeć. Niektórzy nadal wolą posiekać go bardzo drobno.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!