Brioches vendéennes

zagłosuj teraz
Przekąski
16 porcji
średnie
14 h 55 m

Wybierz się do Wandei z tym wyjątkowo miękkim cudem, które wprawia nas w dobry nastrój zaraz po zjedzeniu śniadania :-) Ta brioszka z Wandei jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej miękisz jest nieco bardziej zwarty niż w przypadku tradycyjnej brioszki. Wypróbuj przepis i powiedz nam, co myślisz w komentarzach ;-)


Składniki

16
Szacowany koszt: 2.24 (0.14€/porcja)

Materiały

  • Maszyna do ugniatania

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania14 h
Gotowania30 min

  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 1Wymieszać suche drożdże piekarskie z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 2Wsyp mąkę do misy miksera. Dodaj sól i cukier z jednej strony, a następnie przykryj mąką. Następnie dodać jajka, a na końcu mleko i drożdże.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 3Wyrabiać przez około 10 minut na niskich obrotach, aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez kolejne 10 minut.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 4Gdy ciasto będzie odchodzić od brzegów, wyjąć miskę i uformować ciasto w kulę. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 5Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części o równej wadze i umieścić w dwóch miskach. Odcedzić i schłodzić przez noc.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 6Wyjmij jeden kawałek ciasta z lodówki i podziel na 3 równe części (około 160 g). Rozwałkuj ciasto w kulki i umieść na posypanej mąką powierzchni roboczej.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 7Spleć pasma, składając lewe pasmo w kierunku środka, a następnie prawe pasmo w kierunku środka i tak dalej, aż uzyskasz warkocz.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 8Złóż końce.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 9Pozostaw brioszkę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wymieszaj jajko z mlekiem i delikatnie posmaruj nią brioszkę.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 10Posypać cukrem perlistym i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 30 minut. Wstawić do piekarnika naczynie z wodą, aby zapobiec wysuszeniu brioszek.
  • Brioches Vendéennes - Przygotowanie krok 11Powtórz operację z drugim ciastem (lub zrób inny kształt brioszki ;-) ). Teraz brioszki z Wandei są gotowe!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+