Brioches vendéennes
zagłosuj teraz
Wybierz się do Wandei z tym wyjątkowo miękkim cudem, które wprawia nas w dobry nastrój zaraz po zjedzeniu śniadania :-) Ta brioszka z Wandei jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej miękisz jest nieco bardziej zwarty niż w przypadku tradycyjnej brioszki. Wypróbuj przepis i powiedz nam, co myślisz w komentarzach ;-)
Składniki
16
Szacowany koszt: 2.24Euros€ (0.14€/porcja)
Materiały
- Maszyna do ugniatania
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania14 h
Gotowania30 min
- Wymieszać suche drożdże piekarskie z ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Wsyp mąkę do misy miksera. Dodaj sól i cukier z jednej strony, a następnie przykryj mąką. Następnie dodać jajka, a na końcu mleko i drożdże.
- Wyrabiać przez około 10 minut na niskich obrotach, aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez kolejne 10 minut.
- Gdy ciasto będzie odchodzić od brzegów, wyjąć miskę i uformować ciasto w kulę. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
- Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części o równej wadze i umieścić w dwóch miskach. Odcedzić i schłodzić przez noc.
- Wyjmij jeden kawałek ciasta z lodówki i podziel na 3 równe części (około 160 g). Rozwałkuj ciasto w kulki i umieść na posypanej mąką powierzchni roboczej.
- Spleć pasma, składając lewe pasmo w kierunku środka, a następnie prawe pasmo w kierunku środka i tak dalej, aż uzyskasz warkocz.
- Złóż końce.
- Pozostaw brioszkę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wymieszaj jajko z mlekiem i delikatnie posmaruj nią brioszkę.
- Posypać cukrem perlistym i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 30 minut. Wstawić do piekarnika naczynie z wodą, aby zapobiec wysuszeniu brioszek.
- Powtórz operację z drugim ciastem (lub zrób inny kształt brioszki ;-) ). Teraz brioszki z Wandei są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!