Croissanty z mlekiem skondensowanym
zagłosuj teraz
Zafunduj sobie te rogaliki z mlekiem skondensowanym na śniadanie. Są tak łatwe w przygotowaniu, że każdy może je zrobić, zarówno początkujący, jak i doświadczony kucharz. Znacznie łatwiejsze niż tradycyjne rogaliki, są również bardziej miękkie i równie szybkie do pożarcia! Jeśli chcesz dodać odrobinę przyjemności, pokrój rogaliki i posmaruj je dżemem lub pastą :-) Nie ma nic lepszego, co pomoże Ci obudzić się na właściwej stopie i wprawi Cię w dobry nastrój na resztę dnia!
Składniki
9
Szacowany koszt: 1.54Euros€ (0.17€/porcja)
Materiały
- Robot kuchenny
Przygotowanie
Czas przygotowania4 h
Gotowania12 min
Umieść mąkę, pokruszone drożdże i słodzone mleko skondensowane w misce robota kuchennego. Zacznij wyrabiać ciasto na niskich obrotach i dodaj mleko.
Po uformowaniu ciasta dodaj miękkie masło i pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut. Upewnij się, że masło jest dobrze wymieszane i nie przykleja się do ścianek miski. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Ciasto powinno się ładnie napuszyć. Rozwałkuj je na duży prostokąt.
Przetnij prostokąt na pół i wytnij trójkąty o podstawie około 8 cm.
Zwiń każdy trójkąt w półksiężyc, zaczynając od podstawy. Uważaj, aby nie zwinąć ich zbyt ciasno.Umieść je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem, upewniając się, że końcówka znajduje się pod półksiężycem. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie posmaruj mlekiem.
Piec rogaliki przez 12 minut w temperaturze 180°C. Pilnuj ich, ponieważ szybko się pieką!
Teraz rogaliki z mlekiem skondensowanym są gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!