Cytrynowe brownie

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
łatwe
1 h 10 m

Zwykle spożywane z czekoladą na deser, spróbuj pikantnej wersji, przygotowując cytrynowe brownie! Jak zawsze wilgotne, wypróbuj ten super łatwy w przygotowaniu przepis, który z pewnością zadowoli całą rodzinę. Aby wykończyć całość, dodaj lukier cytrynowy i kilka plasterków cytryny + skórkę do dekoracji. Świeży, owocowy, słoneczny przepis do odkrycia krok po kroku w kolejnych krokach!

Składniki

8

Na polewę:

Do dekoracji (opcjonalnie) :

Materiały

  • Kwadratowa forma 20/20 cm
  • Papier do pieczenia
  • Tarka

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania30 min
  • Cytrynowe brownie - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Roztop masło.
  • Cytrynowe brownie - Przygotowanie krok 2Wymieszaj jajka z sokiem z cytryny.
    Wymieszaj cukier ze skórką z cytryny. Dodaj mąkę, sól i roztopione masło, a następnie mieszankę jajeczno-cytrynową.
  • Cytrynowe brownie - Przygotowanie krok 3Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Cytrynowe brownie - Przygotowanie krok 4Przygotuj lukier: mieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem stopniowo, aż uzyskasz lekko gęstą konsystencję. Lukier nie powinien być płynny.
  • Cytrynowe brownie - Przygotowanie krok 5Wylej lukier na ciasto (możesz je odwrócić, aby było płaskie) i rozprowadź, tworząc cienką warstwę. Pozostaw lukier do wyschnięcia. Udekoruj ciasto.
  • Cytrynowe brownie - Przygotowanie krok 6I gotowe! Twoje cytrynowe brownie jest gotowe!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: