Cytrynowe brownie
zagłosuj teraz
Zwykle spożywane z czekoladą na deser, spróbuj pikantnej wersji, przygotowując cytrynowe brownie! Jak zawsze wilgotne, wypróbuj ten super łatwy w przygotowaniu przepis, który z pewnością zadowoli całą rodzinę. Aby wykończyć całość, dodaj lukier cytrynowy i kilka plasterków cytryny + skórkę do dekoracji. Świeży, owocowy, słoneczny przepis do odkrycia krok po kroku w kolejnych krokach!
Składniki
8
Na polewę:
Do dekoracji (opcjonalnie) :
Materiały
- Kwadratowa forma 20/20 cm
- Papier do pieczenia
- Tarka
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania30 min
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Usunąć skórkę z cytryn i wycisnąć. Roztopić masło.
- Wymieszać jajka z sokiem z cytryny.
Wymieszaj cukier ze skórką z cytryny. Dodać mąkę, sól i roztopione masło, a następnie mieszankę jajeczno-cytrynową. - Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotuj lukier: mieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem po trochu, aż uzyskasz lekko gęstą konsystencję. Lukier nie powinien być płynny.
- Wylej lukier na ciasto (możesz je odwrócić, aby było płaskie) i rozprowadź, tworząc cienką warstwę. Pozostaw lukier do wyschnięcia. Udekoruj ciasto.
- I gotowe! Twoje cytrynowe brownie jest gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!