Fondant czekoladowy z solonym karmelem
zagłosuj teraz
W rodzinie "cudownych ciast" prosimy o fondant czekoladowy z solonym karmelem! Prawdopodobnie najbardziej rozpływający się w ustach deser na całym świecie (obiecujemy, że nie przesadzamy!). Łatwy do wykonania, nasz przepis zapewni, że zakończysz posiłek na wysokim poziomie :-) Krok po kroku wykonaj wszystkie czynności, aby przygotować to słodkie cudo dzięki naszym pisemnym objaśnieniom, zdjęciom, a także naszemu przepisowi wideo na końcu!
Składniki
8
Fondant :
Karmel z solonego masła :
Szacowany koszt: 5.68Euros€ (0.71€/porcja)
Materiały
- Tortownica o średnicy 18 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania10 h
Gotowania40 min
W misce wymieszać jajka z cukrem.
Rozpuść czekoladę z masłem.
Przygotuj karmel z solonego masła: wsyp cukier do rondelka i poczekaj, aż utworzy się karmel. Od czasu do czasu potrząsaj rondelkiem.
Gdy cukier się rozpuści, dodaj solone masło. Dobrze wymieszaj łyżką, a następnie dodaj śmietanę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Weź 2 łyżki karmelu i wymieszaj z roztopioną czekoladą i solonym masłem.
Połącz masło czekoladowe i karmel z masą jajeczną i vergeoise, a następnie dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj.
Wlej masę do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i schładzaj przez 2 godziny.
Piec przez 5 minut w temperaturze 210°C, a następnie 35 minut w temperaturze 120°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 1 noc.
I to wszystko! Po całej tej cierpliwości, twój czekoladowy fondant z solonym karmelem jest gotowy! Posmaruj go karmelem dla dodatkowej przyjemności!
Obserwacje
Pozostały karmel jest idealny do polania ciasta przed jedzeniem.
Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej kremowe, pozostaw je na kolejne 10 do 15 minut.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!