Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
łatwe
10 h 55 m

W rodzinie "cudownych ciast" prosimy o fondant z czekolady i solonego masła karmelowego! Prawdopodobnie najbardziej rozpływający się w ustach deser na całym świecie (obiecujemy, że nie przesadzamy!). Łatwy do wykonania, nasz przepis zapewni, że zakończysz posiłek na wysokim poziomie :-) Krok po kroku wykonaj wszystkie czynności, aby przygotować to słodkie cudo dzięki naszym pisemnym objaśnieniom, zdjęciom, a także naszemu przepisowi wideo na końcu!


Składniki

8

Fondant :

Karmel z solonego masła :

Szacowany koszt: 5.68 (0.71€/porcja)

Materiały

  • Tortownica o średnicy 18 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania10 h
Gotowania40 min

  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 1W misce wymieszać jajka z cukrem pudrem.
  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 2Rozpuść czekoladę z masłem i połową soli.
  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 3Przygotuj karmel z solonego masła: wsyp cukier do rondelka i poczekaj, aż utworzy się karmel. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią.
  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 4Gdy cukier się rozpuści, dodaj solone masło. Dobrze wymieszaj łyżką, a następnie dodaj śmietanę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 5Weź 2 łyżki karmelu i wymieszaj z roztopioną czekoladą i solonym masłem.
  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 6Połączyć masło czekoladowe i karmel z masą jajeczną i vergeoise, a następnie dodać mąkę. Dobrze wymieszać.
  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 7Wlej masę do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy i schładzaj przez 2 godziny.
  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 8Piec przez 5 minut w temperaturze 210°C, a następnie 35 minut w temperaturze 120°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 1 noc.
  • Fondant czekoladowy i karmelowy z solonym masłem - Przygotowanie krok 9I to wszystko! Po całej tej cierpliwości, twój czekoladowy fondant z solonym maślanym karmelem jest gotowy! Posmaruj go karmelem dla dodatkowej przyjemności!

Obserwacje

Pozostały karmel jest idealny do polania ciasta przed jedzeniem.

Jeśli chcesz, aby ciasto było mniej kremowe, pozostaw je na kolejne 10 do 15 minut.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+