Kruche placuszki waniliowe
zagłosuj teraz
Co powiesz na łatwe w przygotowaniu pączki z ciasta francuskiego? Wypełnione pysznym kremem waniliowym, pokochasz te deserowe przysmaki. Idealnie nadają się na przekąskę lub dodatek do wykwintnej kawy. Przepis, którym dzielimy się z wami krok po kroku, został przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół :-)
Składniki
5
Szacowany koszt: 1.72Euros€ (0.34€/porcja)
Materiały
- Wykrojnik do ciasta 7 cm
- torebka na ciasto
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
- Rozwiń ciasto francuskie. Za pomocą foremki do ciastek lub szklanki wytnij kółka.
- Weź okrąg ciasta francuskiego i posmaruj brzegi odrobiną roztrzepanego jajka. Umieść kolejny krążek na wierzchu i dociśnij krawędzie, aby je uszczelnić.
- Umieść kółka na blasze do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem do zrumienienia, a następnie posyp cukrem pudrem.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. - Krem do ciasta:
Doprowadzić mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa będzie blada i kremowa. - Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać. Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść wszystko z powrotem na patelni.
- Zagęszczać na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i owinąć krem folią (folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostawić do ostygnięcia.
- Weź pączka z ciasta francuskiego i wytnij dziurkę z boku czubkiem noża. Za pomocą rękawa do wyciskania napełnij pączka kremem.
- Pączki z ciasta francuskiego są już gotowe!
Obserwacje
Alternatywa dla kremu do ciasta: można je wypełnić kremem czekoladowym, dżemem, pastą do smarowania, kompotem itp.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!