Kruche pączki waniliowe

zagłosuj teraz
Przekąski
5 porcji
łatwe
40 min

Co powiesz na łatwe w przygotowaniu pączki z ciasta francuskiego? Wypełnione pysznym kremem waniliowym, pokochasz te deserowe przysmaki. Idealnie nadają się na przekąskę lub dodatek do wykwintnej kawy. Przepis, którym dzielimy się z wami krok po kroku, został przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół :-)

Składniki

5

Materiały

  • Wykrojnik do ciasta 7 cm
  • torebka na ciasto

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
  • Kruche pączki waniliowe - Przygotowanie krok 1Rozwiń ciasto francuskie. Za pomocą foremki do ciastek lub szklanki wytnij kółka.
  • Kruche pączki waniliowe - Przygotowanie krok 2Weź okrąg ciasta francuskiego i posmaruj brzegi odrobiną roztrzepanego jajka. Umieść kolejny krążek na wierzchu i dociśnij krawędzie, aby je uszczelnić.
  • Kruche pączki waniliowe - Przygotowanie krok 3Umieść kółka na blasze do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem do zrumienienia, a następnie posyp cukrem pudrem.
    Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Kruche pączki waniliowe - Przygotowanie krok 4Krem do ciasta:
    Doprowadź mleko do wrzenia wraz z rozłupaną laską wanilii.
    Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa będzie blada i kremowa.
  • Kruche pączki waniliowe - Przygotowanie krok 5Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje, dodawaj je po trochu do poprzedniej mieszanki, a następnie umieść wszystko z powrotem na patelni.
  • Kruche pączki waniliowe - Przygotowanie krok 6Zagęszczaj na średnim ogniu, stale mieszając. Zdjęć patelnię z ognia i owiń krem folią (folia musi dotykać kremu, aby zapobiec tworzeniu się skórki). Pozostaw do ostygnięcia.
  • Kruche pączki waniliowe - Przygotowanie krok 7Weź pączka z ciasta francuskiego i wytnij dziurkę z boku czubkiem noża. Za pomocą rękawa do wyciskania napełnij pączka kremem.
  • Kruche pączki waniliowe - Przygotowanie krok 8Pączki z ciasta francuskiego są już gotowe!

Obserwacje

Alternatywa dla kremu do ciasta: można je wypełnić kremem czekoladowym, dżemem, pastą do smarowania, kompotem itp.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: