Lekkie i chrupiące gofry

zagłosuj teraz
Przekąski
5 porcji
łatwe
34 min

Ciesz się tymi lekkimi, łatwymi w przygotowaniu goframi jako przekąską. Są chrupiące i łatwe w przygotowaniu, a wszyscy goście będą ich fanami! Idealny przepis do przygotowania z dziećmi ;-) Do nadzienia użyj tego, na co masz ochotę. Chodzi o to, aby mieć słodką przerwę w dobrej formie! Cukier, dżem, bita śmietana, coulis czekoladowe, karmel... będziesz rozpieszczany wyborem.

Składniki

5

Materiały

  • Gofrownica
  • Mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania4 min
  • Lekkie i chrupiące gofry - Przygotowanie krok 1Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z mąką, cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Lekkie i chrupiące gofry - Przygotowanie krok 2Dodawaj mleko po trochu, dobrze ubijając, aby uniknąć grudek. Następnie dodaj roztopione masło.
  • Lekkie i chrupiące gofry - Przygotowanie krok 3Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj, unosząc ciasto nad białkami, aby ich nie zmiażdżyć. Odstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę.
  • Lekkie i chrupiące gofry - Przygotowanie krok 4Posmaruj foremki gofrownicy odrobiną oleju i podgrzej. Wlej 2 chochle mieszanki i zamknij gofrownicę. Pozostaw gofry na 4 minuty.
  • Lekkie i chrupiące gofry - Przygotowanie krok 5Teraz gofry są gotowe!

Obserwacje

Szybsza wersja: jeśli nie chcesz ubijać jajek na sztywno, możesz dodać je w całości do masy i dodać saszetkę proszku do pieczenia.

Dodanie odrobiny smaku do gofrów: można dodać skórkę z cytryny lub kwiat pomarańczy ;-)

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: