Lekkie i chrupiące gofry
zagłosuj teraz
Ciesz się tymi lekkimi, łatwymi w przygotowaniu goframi jako przekąską. Są chrupiące i łatwe w przygotowaniu, a wszyscy goście będą ich fanami! Idealny przepis do przygotowania z dziećmi ;-) Do nadzienia użyj tego, na co masz ochotę. Chodzi o to, aby mieć słodką przerwę w dobrej formie! Cukier, dżem, bita śmietana, coulis czekoladowe, karmel... będziesz rozpieszczany wyborem.
Składniki
5
Szacowany koszt: 1.37Euros€ (0.27€/porcja)
Materiały
- Gofrownica
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania4 min
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z mąką, cukrem i ekstraktem waniliowym.
Dodawaj mleko po trochu, dobrze ubijając, aby uniknąć grudek. Następnie dodaj roztopione masło.
Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj, unosząc ciasto nad białkami, aby ich nie zmiażdżyć. Odstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Posmaruj foremki gofrownicy odrobiną oleju i podgrzej. Wlej 2 chochle mieszanki i zamknij gofrownicę. Pozostaw gofry na 4 minuty.
Teraz gofry są gotowe!
Obserwacje
Szybsza wersja: jeśli nie chcesz ubijać jajek na sztywno, możesz dodać je w całości do masy i dodać saszetkę proszku do pieczenia.
Dodanie odrobiny smaku do gofrów: można dodać skórkę z cytryny lub kwiat pomarańczy ;-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!