Mini rogaliki zbożowe
zagłosuj teraz
Jeśli rogaliki są pyszne na śniadanie, wyobraź sobie miskę pełną dziesiątek mini rogalików! Wystarczy 1 rolka ciasta francuskiego i odrobina cukru, aby je skarmelizować i gotowe! W mniej niż 15 minut otrzymasz rogaliki godne każdego miniaturowego szefa kuchni! Podawaj je z zimnym mlekiem lub nawet z jogurtem i owocami na wierzchu.
Składniki
2
Szacowany koszt: 1.01Euros€ (0.51€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania12 min
- Za pomocą kartonu dołączonego do ciasta francuskiego zaznaczymy paski na całej szerokości ciasta.
- Następnie cienkim nożem (w zimnym cieście) robimy małe wąskie trójkąty wzdłuż długości paska.
- Zwiń każdy trójkąt w kształt mini rogalika. Aby pomóc w lepszym uszczelnieniu, dodaj odrobinę wody do końcówki, aby ją skleić.
- Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem.
- Zalecamy odstawienie rogalików do lodówki na 5-10 minut przed pieczeniem.
Piec przez 12 minut w temperaturze 200°C lub do uzyskania złotobrązowego koloru. - Ostudzić, podać w miseczce z zimnym mlekiem i gotowe na śniadanie lub przekąskę :D
Obserwacje
* Aby rogaliki były jeszcze bardziej skarmelizowane, można spryskać je odrobiną wody, a następnie posypać cukrem pudrem. Spowoduje to ich większą karmelizację i nada im bardziej złocisty kolor.
* Jeśli nie masz cukru pudru, możesz użyć zwykłego cukru.
* Można również posmarować rogaliki jajkiem, aby nadać im bardziej błyszczące i lekko wodoodporne wykończenie. Zwilżenie ich mlekiem potrwa nieco dłużej.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!