Mini rogaliki zbożowe

zagłosuj teraz
Przekąski
2 porcji
łatwe
32 min

Jeśli rogaliki są pyszne na śniadanie, wyobraź sobie miskę pełną dziesiątek mini rogalików! Wystarczy 1 rolka ciasta francuskiego i odrobina cukru, aby je skarmelizować i gotowe! W mniej niż 15 minut otrzymasz rogaliki godne każdego miniaturowego szefa kuchni! Podawaj je z zimnym mlekiem lub nawet z jogurtem i owocami na wierzchu.


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.01 (0.51€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania12 min

  • Mini rogaliki zbożowe - Przygotowanie krok 1Za pomocą kartonu dołączonego do ciasta francuskiego zaznaczymy paski na całej szerokości ciasta.
  • Mini rogaliki zbożowe - Przygotowanie krok 2Następnie cienkim nożem (w zimnym cieście) robimy małe wąskie trójkąty wzdłuż długości paska.
  • Mini rogaliki zbożowe - Przygotowanie krok 3Zwiń każdy trójkąt w kształt mini rogalika. Aby pomóc w lepszym uszczelnieniu, dodaj odrobinę wody do końcówki, aby ją skleić.
  • Mini rogaliki zbożowe - Przygotowanie krok 4Umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem.
  • Mini rogaliki zbożowe - Przygotowanie krok 5Zalecamy odstawienie rogalików do lodówki na 5-10 minut przed pieczeniem.
    Piec przez 12 minut w temperaturze 200°C lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Mini rogaliki zbożowe - Przygotowanie krok 6Ostudzić, podać w miseczce z zimnym mlekiem i gotowe na śniadanie lub przekąskę :D

Obserwacje

* Aby rogaliki były jeszcze bardziej skarmelizowane, można spryskać je odrobiną wody, a następnie posypać cukrem pudrem. Spowoduje to ich większą karmelizację i nada im bardziej złocisty kolor.

* Jeśli nie masz cukru pudru, możesz użyć zwykłego cukru.

* Można również posmarować rogaliki jajkiem, aby nadać im bardziej błyszczące i lekko wodoodporne wykończenie. Zwilżenie ich mlekiem potrwa nieco dłużej.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+