Plecione brioszki z morelami
Na śniadanie lub w przerwie na przekąskę, rozkoszuj się tymi wilgotnymi brioszkami. Tutaj, dla jeszcze większej pyszności, przyprawiliśmy je dżemem morelowym. Prawdziwa uczta dla całej rodziny. Aby pomóc Ci śledzić kroki związane z przygotowaniem tego przepisu, a także naszą technikę składania, zamieściliśmy pisemne wyjaśnienia, zdjęcia i film! Dzięki temu nic nie umknie Twojej uwadze :-)
Składniki
Materiały
- Robot kuchenny z hakiem do ciasta
- Wałek do ciasta
- Waga
Przygotowanie
Wsyp mąkę do robota kuchennego, a następnie sól i cukier. Dodaj zmiękczone masło i jajko. Zrób małą studzienkę na drożdże, które nie mogą mieć kontaktu z cukrem i solą.
Podgrzej mleko i dodaj do masy. Wyrabiaj ciasto na prędkości 2 przez 3 do 5 minut. Uformuj ciasto w kulę i przykryj ściereczką do naczyń. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
Uformuj ciasto w kulę i podziel na 8 małych kulek o wadze około 120 g każda. Spłaszczyć kulki wałkiem do ciasta, a następnie posmarować dżemem i zwinąć w kiełbaskę.
Przetnij ciasto na pół pionowo i zrób z niego krzyż. Zbierz dwa końce ciasta dolnego, a następnie końce ciasta górnego.
Następnie będziesz mieć dwa pasma po każdej stronie do skrzyżowania: złóż prawe pasmo na górze i lewe pasmo do siebie.
Skrzyżuj dwie nitki do siebie, przekładając prawą nitkę przez wierzchołek, a następnie dwie pozostałe nitki, przekładając lewą nitkę przez wierzchołek.
Skręć dwa pasma do siebie, a następnie złóż uformowany warkocz w lewo i umieść końcówkę skrętu pod środkową częścią. Zrób to samo z dwoma górnymi pasmami i tym razem złóż warkocz w prawo.
Umieść bułeczki na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180°C.
Plecione brioszki z dżemem morelowym są gotowe!
Obserwacje
Drożdże: Drożdże piekarskie nie mogą mieć kontaktu z solą ani cukrem, ponieważ spowoduje to ich dezaktywację. Można zastąpić 20 g świeżych drożdży 15 g drożdży suszonych: przed dodaniem ich do miski należy rozpuścić je w odrobinie ciepłego mleka.
Polewa: Brioszkę można udekorować ulubionym dżemem.
Kształt: Każda brioszka będzie inna w zależności od tego, jak pokroisz kiełbasę na początku: środkowa część będzie większa lub mniejsza.