Plecione brioszki z morelami

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
średnie
3 h 45 m

Na śniadanie lub w przerwie na przekąskę, rozkoszuj się tymi wilgotnymi brioszkami. Tutaj, dla jeszcze większej pyszności, przyprawiliśmy je dżemem morelowym. Prawdziwa uczta dla całej rodziny. Aby pomóc Ci śledzić kroki związane z przygotowaniem tego przepisu, a także naszą technikę składania, zamieściliśmy pisemne wyjaśnienia, zdjęcia i film! Dzięki temu nic nie umknie Twojej uwadze :-)

Składniki

8

Materiały

  • Robot kuchenny z hakiem do ciasta
  • Wałek do ciasta
  • Waga

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania15 min
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 1Wsyp mąkę do robota kuchennego, a następnie sól i cukier. Dodaj zmiękczone masło i jajko. Zrób małą studzienkę na drożdże, które nie mogą mieć kontaktu z cukrem i solą.
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 2Podgrzej mleko i dodaj do masy. Wyrabiaj ciasto na prędkości 2 przez 3 do 5 minut. Uformuj ciasto w kulę i przykryj ściereczką do naczyń. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 3Uformuj ciasto w kulę i podziel na 8 małych kulek o wadze około 120 g każda. Spłaszczyć kulki wałkiem do ciasta, a następnie posmarować dżemem i zwinąć w kiełbaskę.
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 4Przetnij ciasto na pół pionowo i zrób z niego krzyż. Zbierz dwa końce ciasta dolnego, a następnie końce ciasta górnego.
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 5Następnie będziesz mieć dwa pasma po każdej stronie do skrzyżowania: złóż prawe pasmo na górze i lewe pasmo do siebie.
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 6Skrzyżuj dwie nitki do siebie, przekładając prawą nitkę przez wierzchołek, a następnie dwie pozostałe nitki, przekładając lewą nitkę przez wierzchołek.
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 7Skręć dwa pasma do siebie, a następnie złóż uformowany warkocz w lewo i umieść końcówkę skrętu pod środkową częścią. Zrób to samo z dwoma górnymi pasmami i tym razem złóż warkocz w prawo.
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 8Umieść bułeczki na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180°C.
  • Plecione brioszki z morelami - Przygotowanie krok 9Plecione brioszki z dżemem morelowym są gotowe!

Obserwacje

Drożdże: Drożdże piekarskie nie mogą mieć kontaktu z solą ani cukrem, ponieważ spowoduje to ich dezaktywację. Można zastąpić 20 g świeżych drożdży 15 g drożdży suszonych: przed dodaniem ich do miski należy rozpuścić je w odrobinie ciepłego mleka.

Polewa: Brioszkę można udekorować ulubionym dżemem.

Kształt: Każda brioszka będzie inna w zależności od tego, jak pokroisz kiełbasę na początku: środkowa część będzie większa lub mniejsza.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: