Pojedyncze obroty jabłkowe
zagłosuj teraz
Kruche, owocowe i pyszne - pokochasz te w 100% domowe szarlotki! Ten łatwy do wykonania przepis z pewnością będzie chrupiącą rozkoszą w porze przekąsek dla młodszych i starszych! Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku w formie pisemnej, zdjęć i wideo. To nasza szansa, aby towarzyszyć Ci w Twojej kuchni :-)
Składniki
8
Na kompot :
Dla turnovers :
Szacowany koszt: 5.32Euros€ (0.66€/porcja)
Materiały
- 1 wałek do ciasta
- 1 nóż
- 1 pędzel do ciasta
- 1 obieraczka
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania45 min
- Przygotować kompot:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Umieść je w rondelku z cukrem i wanilią. - Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać wodę.
Gdy jabłka będą miękkie, zdjąć z ognia i zmiksować na gładką masę. - Przygotuj jabłka:
Umyj, obierz i pokrój jabłka na bardzo małe kawałki. Zrumienić je na patelni z odrobiną masła i 1 łyżką brązowego cukru. Zdjąć z ognia. - Ciasto :
Rozwinąć ciasto francuskie i uformować koła o średnicy 12 cm. Rozwałkować kółka wałkiem do ciasta, tworząc owale. - Montaż:
Zacznij od umieszczenia obfitej łyżki sosu jabłkowego po jednej stronie owalu, pozostawiając granicę, a następnie dodaj łyżkę jabłek. - Posmaruj krawędź ubitym jajkiem. Złóż drugą stronę ciasta i dobrze dociśnij, aby uszczelnić krawędzie. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i schłodzić przez 1 godzinę.
- Ponownie posmaruj rogaliki jajkiem i udekoruj wierzch, rysując nożem. Zrób mały otwór z jednej strony ciasta. Posypać brązowym cukrem.
- Umieścić rogaliki w piekarniku na 30 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
- A teraz domowe kapcie są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!