Popcorn w frytkownicy powietrznej, to możliwe!
Po obejrzeniu tego wirusowego trendu na popcorn Air Fryer, nie mogliśmy się oprzeć, aby spróbować i werdykt jest taki... Ultra chrupiący popcorn w mgnieniu oka! Na wieczór filmowy w domu lub kolację telewizyjną z przyjaciółmi, będziesz mieć popcorn w rekordowym czasie dzięki wydajnemu gotowaniu za pomocą Air Fryer :) Istnieje jednak kilka środków ostrożności, które należy podjąć aby uniknąć uszkodzenia urządzenia (patrz komentarze).
Składniki
Materiały
- Folia aluminiowa
- Olej w sprayu
- Frytkownica powietrzna
Przygotowanie
Umieść folię aluminiową na kratce (tej na tacy) frytownicy powietrznej.
Dodaj kukurydzę.
Dodaj olej (tutaj dodaliśmy go za pomocą sprayu, wystarczą 4 rozpylenia).
Gotować w trybie "Maxi crisp" (lub równoważnym) w temperaturze 240°C przez 6 minut.
Pod koniec gotowania popcorn może nadal pękać, więc pozostaw frytownicę powietrzną zamkniętą przez 2 minuty.
Następnie można dosłodzić (lub doprawić) i gotowe!
Obserwacje
Jak przyprawić popcorn?
Można go po prostu posłodzić, mieszając go z karmelem lub czekoladą i piankami marshmallows, aby uzyskać słodki popcorn.
Aby uzyskać słony popcorn, dodaj sól. Można je również przyprawić curry, lub w stylu pizzy na popcorn aperitif. Kliknij wersję, która Cię interesuje, aby odkryć nasze przepisy na przyprawy do popcornu!
Jakiego rodzaju tłuszczu powinienem użyć do zrobienia popcornu?
Użyliśmy tutaj oliwy z oliwek. Możesz również użyć neutralnego oleju (na przykład słonecznikowego), masła lub margaryny.
Uwaga:
Przed przygotowaniem tego przepisu obawialiśmy się, że niektóre ziarna kukurydzy mogą wskoczyć do frytkownicy powietrznej i utknąć w elemencie grzewczym lub wentylatorze. Nie zdarzyło nam się to, ALE jest to możliwe. Pozostań blisko frytownicy powietrznej podczas całego procesu gotowania. Jeśli zobaczysz dym lub poczujesz zapach spalenizny, natychmiast wyłącz urządzenie! Nigdy nie wiadomo, w zależności od modelu, może pojawić się problem.