Sernik japoński (lekki i przewiewny)
zagłosuj teraz
OSTRZEŻENIE DLA SMAKOSZY! Nie będziesz w stanie oprzeć się naszemu japońskiemu sernikowi! Łatwy w przygotowaniu, lekki, przewiewny i puszysty... poczujesz się, jakbyś wgryzał się w chmurę :-) Dzięki swojej niezrównanej słodyczy, przepis ten z pewnością zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych w porze deseru/herbaty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami! Wyjaśnimy wszystko krok po kroku poniżej ↓ ↓
Składniki
8
Szacowany koszt: 2.22Euros€ (0.28€/porcja)
Materiały
- Tortownica o średnicy 18 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min
- Ubij serek śmietankowy z cukrem, solą i płynną wanilią.
- Dodaj mąkę i mąkę kukurydzianą i wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do masy wraz z mlekiem i dobrze wymieszaj. - Dodaj roztopione masło i wymieszaj z masą. Ubij białka na sztywną pianę.
- Delikatnie wmieszaj białka, unosząc masę na wierzch, aby ich nie połamać. Ten krok może zająć trochę czasu, aby dodać jak najwięcej białek do masy.
- Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy. Umieścić formę w głębokim naczyniu żaroodpornym i zalać wrzącą wodą.
- Piec przez 35 minut w temperaturze 160°C. Unikać obracania ciepła i preferować ogrzewanie od dołu, jeśli to możliwe.
- Przed wyjęciem z formy poczekaj, aż sernik całkowicie wystygnie. I voilà, twój japoński sernik jest gotowy!
Obserwacje
Aromat: wanilię można zastąpić innym wybranym aromatem.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!