Sernik japoński (lekki i puszysty)

zagłosuj teraz
Przekąski
8 porcji
średnie
50 min

OSTRZEŻENIE DLA SMAKOSZY! Nie będziesz w stanie oprzeć się naszemu japońskiemu sernikowi! Łatwy w przygotowaniu, lekki, przewiewny i puszysty... poczujesz się, jakbyś wgryzał się w chmurę :-) Dzięki swojej niezrównanej słodyczy, przepis ten z pewnością zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych w porze deseru/herbaty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami! Wyjaśnimy wszystko krok po kroku poniżej ↓ ↓

Składniki

8

Materiały

  • Tortownica o średnicy 18 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min
  • Sernik japoński (lekki i puszysty) - Przygotowanie krok 1Ubij serek śmietankowy z cukrem, solą i płynną wanilią.
  • Sernik japoński (lekki i puszysty) - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę i mąkę kukurydzianą i wymieszaj.
    Oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do masy wraz z mlekiem i dobrze wymieszaj.
  • Sernik japoński (lekki i puszysty) - Przygotowanie krok 3Dodaj roztopione masło i wymieszaj z masą. Ubij białka na sztywną pianę.
  • Sernik japoński (lekki i puszysty) - Przygotowanie krok 4Delikatnie wmieszaj białka, unosząc masę na wierzch, aby ich nie połamać. Ten krok może zająć trochę czasu, aby dodać jak najwięcej białek do masy.
  • Sernik japoński (lekki i puszysty) - Przygotowanie krok 5Wlej masę do wysmarowanej masłem tortownicy. Umieść formę w głębokim naczyniu żaroodpornym i zalać wrzącą wodą.
  • Sernik japoński (lekki i puszysty) - Przygotowanie krok 6Piec przez 35 minut w temperaturze 160°C. Unikaj obiegu powietrza i preferuj ogrzewanie od dołu, jeśli to możliwe.
  • Sernik japoński (lekki i puszysty) - Przygotowanie krok 7Przed wyjęciem z formy poczekaj, aż sernik całkowicie wystygnie. I voilà, twój japoński sernik jest gotowy!

Obserwacje

Aromat: wanilię można zastąpić innym wybranym aromatem.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: