Szwajcarskie brioszki

zagłosuj teraz
Przekąski
9 porcji
łatwe
4 h 44 m

Jeśli jesteś fanem wiedeńskich wypieków, prawdopodobnie już zakochałeś się w szwajcarskiej brioszce pośród croissantów i chocolatines ♥ Teraz dajemy Ci szansę na samodzielne przygotowanie tego przepisu! Ciasto brioche, krem waniliowy, chipsy czekoladowe: to wszystko jest tutaj! Wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z poniższymi krokami ↓


Składniki

9

Ciasto na brioszki :

Krem budyniowy :

Polewa :

Polewa :

Syrop :

Szacowany koszt: 4.08 (0.45€/porcja)

Materiały

  • 1 mikser
  • 1 wałek do ciasta
  • folia spożywcza
  • róg do ciasta
  • szpatułka
  • pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h
Czas oczekiwania3 h 30 m
Gotowania14 min

  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 1Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (lub ciepłej wodzie). Odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 2Umieść mąkę, sól i cukier w misce miksera. Dodać jajka i mieszankę drożdży z mlekiem. Wyrabiać na prędkości 2, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 3Stopniowo dodawać zmiękczone masło, kontynuując zagniatanie. Po dodaniu masła wyrabiać ciasto przez kolejne 15 minut na prędkości 3, aż ciasto będzie odstawać od brzegów.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 4Uformuj ciasto w kulę za pomocą wałka do ciasta. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Odcedzić ciasto i schłodzić przez 1 godzinę.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 5W międzyczasie przygotuj crème pâtissière. Wymieszaj jajko z połową cukru, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 6Doprowadź mleko do wrzenia z drugą połową cukru i wanilią. Wlej połowę mleka bezpośrednio do miski i dobrze wymieszaj. Wlać mieszaninę do rondla. Wymieszać i ponownie postawić na ogniu.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 7Mieszać mieszaninę, aż się zagotuje. Po zagotowaniu gotować przez kolejne 2 minuty, stale mieszając.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 8Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą, aby zapobiec wyschnięciu kremu. Schłodzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 9Wyjmij ciasto brioche z lodówki i usuń gaz. Posyp powierzchnię roboczą i ciasto mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt (o grubości około 4-5 mm).
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 10Rozłóż krem na połowie powierzchni ciasta. Dodaj chipsy czekoladowe na całej powierzchni kremu i wciśnij je w krem za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 11Złożyć niewypełnioną część nad kremem. Przytnij krawędzie, aby utworzyć zgrabny prostokąt.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 12Następnie wytnij małe prostokąty. Użyj dłoni, aby wyciąć prostokąty o tej samej szerokości: połóż dłoń obok i wytnij prostokąty o szerokości 3 palców.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 13Umieść bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 14Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj polewę: wymieszaj żółtko z mlekiem.
    Posmaruj bułeczki glazurą.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 15Piec brioszki przez 12 minut w temperaturze 180°C.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 16W międzyczasie przygotować syrop:
    Cukier i wodę wsypać do rondelka i doprowadzić do wrzenia (na średnim ogniu). Pozostawić do ostygnięcia.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 17Posmaruj brioszki syropem i pozostaw do ostygnięcia.
  • Szwajcarskie brioszki - Przygotowanie krok 18Teraz szwajcarskie brioszki są gotowe!

Obserwacje

Czy szwajcarskie bułeczki można zamrozić?
Zalecamy zamrożenie ich przed pieczeniem, jeśli chcesz upiec je po trochu.

Jaki jest stosunek drożdży suszonych do drożdży świeżych?
Do tego przepisu potrzebna będzie 1 saszetka drożdży suszonych lub 10 g drożdży świeżych.

Czy można zmniejszyć ilość cukru w tym przepisie?
Nasz crème pâtissière naprawdę nie zawiera dużo cukru, więc będziesz zaskoczony jego niskocukrowym smakiem. Nie będzie można zmniejszyć ilości cukru w kremie.

Nie toleruję laktozy, czy są jakieś roślinne alternatywy?
Jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz bez problemu przygotować ten przepis, zastępując mleko mlekiem roślinnym, a masło margaryną, zarówno w cieście na brioszki, jak i w kremie i polewie. Otrzymasz szwajcarskie brioszki bez laktozy :-)



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+