Szwajcarskie brioszki
Jeśli jesteś fanem wiedeńskich wypieków, prawdopodobnie już zakochałeś się w szwajcarskiej brioszce pośród croissantów i chocolatines ♥ Teraz dajemy Ci szansę na samodzielne przygotowanie tego przepisu! Ciasto brioche, krem waniliowy, chipsy czekoladowe: to wszystko jest tutaj! Wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z poniższymi krokami ↓
Składniki
Ciasto na brioszki :
Krem budyniowy :
Polewa :
Polewa :
Syrop :
Materiały
- 1 mikser
- 1 wałek do ciasta
- folia spożywcza
- róg do ciasta
- szpatułka
- pędzel
Przygotowanie
- Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (lub ciepłej wodzie). Odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Umieść mąkę, sól i cukier w misce miksera. Dodać jajka i mieszankę drożdży z mlekiem. Wyrabiać na prędkości 2, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów.
- Stopniowo dodawać zmiękczone masło, kontynuując zagniatanie. Po dodaniu masła wyrabiać ciasto przez kolejne 15 minut na prędkości 3, aż ciasto będzie odstawać od brzegów.
- Uformuj ciasto w kulę za pomocą wałka do ciasta. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Odcedzić ciasto i schłodzić przez 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotuj crème pâtissière. Wymieszaj jajko z połową cukru, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
- Doprowadź mleko do wrzenia z drugą połową cukru i wanilią. Wlej połowę mleka bezpośrednio do miski i dobrze wymieszaj. Wlać mieszaninę do rondla. Wymieszać i ponownie postawić na ogniu.
- Mieszać mieszaninę, aż się zagotuje. Po zagotowaniu gotować przez kolejne 2 minuty, stale mieszając.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą, aby zapobiec wyschnięciu kremu. Schłodzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Wyjmij ciasto brioche z lodówki i usuń gaz. Posyp powierzchnię roboczą i ciasto mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt (o grubości około 4-5 mm).
- Rozłóż krem na połowie powierzchni ciasta. Dodaj chipsy czekoladowe na całej powierzchni kremu i wciśnij je w krem za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Złożyć niewypełnioną część nad kremem. Przytnij krawędzie, aby utworzyć zgrabny prostokąt.
- Następnie wytnij małe prostokąty. Użyj dłoni, aby wyciąć prostokąty o tej samej szerokości: połóż dłoń obok i wytnij prostokąty o szerokości 3 palców.
- Umieść bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj polewę: wymieszaj żółtko z mlekiem.
Posmaruj bułeczki glazurą. - Piec brioszki przez 12 minut w temperaturze 180°C.
- W międzyczasie przygotować syrop:
Cukier i wodę wsypać do rondelka i doprowadzić do wrzenia (na średnim ogniu). Pozostawić do ostygnięcia. - Posmaruj brioszki syropem i pozostaw do ostygnięcia.
- Teraz szwajcarskie brioszki są gotowe!
Obserwacje
Czy szwajcarskie bułeczki można zamrozić?
Zalecamy zamrożenie ich przed pieczeniem, jeśli chcesz upiec je po trochu.
Jaki jest stosunek drożdży suszonych do drożdży świeżych?
Do tego przepisu potrzebna będzie 1 saszetka drożdży suszonych lub 10 g drożdży świeżych.
Czy można zmniejszyć ilość cukru w tym przepisie?
Nasz crème pâtissière naprawdę nie zawiera dużo cukru, więc będziesz zaskoczony jego niskocukrowym smakiem. Nie będzie można zmniejszyć ilości cukru w kremie.
Nie toleruję laktozy, czy są jakieś roślinne alternatywy?
Jeśli nie tolerujesz laktozy, możesz bez problemu przygotować ten przepis, zastępując mleko mlekiem roślinnym, a masło margaryną, zarówno w cieście na brioszki, jak i w kremie i polewie. Otrzymasz szwajcarskie brioszki bez laktozy :-)