Warkocz z 8 splotów
zagłosuj teraz
Czyż ta brioszka nie jest wspaniała! OK, może nie jesteśmy obiektywni... A może po prostu dlatego, że jeszcze nie próbowałeś tego cuda. 8-pasmowe zagięcie gwarantuje efekt "WAOW". Ale nie panikuj, wyjaśnimy wszystko od A do Z i zobaczysz, że jest to o wiele mniej skomplikowane niż się wydaje ;-)
Składniki
16
Szacowany koszt: 2.24Euros€ (0.14€/porcja)
Materiały
- Maszyna do ugniatania
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania14 h
Gotowania25 min
- Rozpuścić drożdże w mleku i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Umieść mąkę w misie miksera, a następnie dodaj sól i cukier. Przykryć mąką. Dodać jajka, a następnie drożdże i mleko.
- Zagniatać na wolnych obrotach, aż ciasto będzie odstawać od brzegów (około 10 minut). Dodaj zmiękczone masło w kawałkach i ponownie ugniataj, aż ciasto będzie odstawać od brzegów (około 10 minut).
- Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
- Podzielić ciasto na dwie równe części i umieścić w miskach. Schłodzić przez 1 noc.
- Wyjmij jeden kawałek ciasta z lodówki i podziel na 8 równych kawałków (około 55 g). Zroluj ciasto w kulkę, aby uformować "nitki" brioszki.
- Wyrównaj pasma i zwiąż je razem na jednym końcu. Złóż lewą zewnętrzną nitkę w prawo, a prawą zewnętrzną nitkę w lewo.
- Następnie złóż prawe górne pasmo w kierunku środka i "zastąp" je lewym zewnętrznym pasmem.
- Złóż lewe górne pasmo w kierunku środka, a następnie "zastąp" je prawym zewnętrznym pasmem.
- Powtarzaj czynność aż do uzyskania warkocza. Zwiń końce warkocza i umieść brioszkę na blasze do pieczenia. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
- Wymieszać jajko z mlekiem i delikatnie posmarować brioszkę. Posypać cukrem perlistym.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Umieść mały pojemnik z wodą w piekarniku, aby zapobiec wysychaniu brioszek podczas pieczenia. Piec w temperaturze 170°C przez 25 minut.
- Wyjmij z piekarnika i zapleć drugą brioszkę (dlaczego nie zrobić sobie przerwy i nie zrobić prostego warkocza z 3 pasm?).
I voila, brioszki są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!