Przepis na ciasto Opium
SKŁADNIKI:1,5 szklanki maku
1 l mleka
1,5 szklanki cukru
12 jaj
1 łyżka płaska kakao
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki rozkruszonych biszkoptów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
garść rodzynek
rum do naponczowania
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB WYKONANIA:Mak wypłukać, zalać gorącym mlekiem i krótko podgotować. Dokładnie odcedzić, ostudzić i 2 razy zmielić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mak połączyć z kakao, bułką tartą, biszkoptami i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do utartych żółtek i ucierać. Następnie dodać aromat waniliowy i rodzynki. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masę makową wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok 40 – 50 min w temperaturze 180*C ( do suchego patyczka). Pozostawić do ostygnięcia.
MASA:500 g śmietany kremówki
3 gorzkie czekolady
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, dodawać po łyżce roztopioną czekoladę na koniec dodać tężejącą żelatynę.
Ciasto makowe przekroić na trzy części i mocno skropić rumem, przełożyć kremem. Górę ciasta posmarować cienko masą i posypać startą na tarce czekoladą. Można dowolnie udekorować.
1 l mleka
1,5 szklanki cukru
12 jaj
1 łyżka płaska kakao
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki rozkruszonych biszkoptów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
garść rodzynek
rum do naponczowania
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB WYKONANIA:Mak wypłukać, zalać gorącym mlekiem i krótko podgotować. Dokładnie odcedzić, ostudzić i 2 razy zmielić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mak połączyć z kakao, bułką tartą, biszkoptami i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do utartych żółtek i ucierać. Następnie dodać aromat waniliowy i rodzynki. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masę makową wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok 40 – 50 min w temperaturze 180*C ( do suchego patyczka). Pozostawić do ostygnięcia.
MASA:500 g śmietany kremówki
3 gorzkie czekolady
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno, dodawać po łyżce roztopioną czekoladę na koniec dodać tężejącą żelatynę.
Ciasto makowe przekroić na trzy części i mocno skropić rumem, przełożyć kremem. Górę ciasta posmarować cienko masą i posypać startą na tarce czekoladą. Można dowolnie udekorować.
ŁOWCA SMAKU - przepisy kulinarne
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!