Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie)

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
9 h 40 m

A co jeśli połączymy francuskie tosty i amerykański sernik razem, mamy przepis na konkurs! Pokrój go na batoniki i podawaj z syropem jako wykończenie! Pokochasz teksturę i smak. Teraz twoja kolej, do dzieła!


Składniki

8

Na warstwę tostową:


Materiały

  • Kwadratowa forma o wymiarach 23x23 cm
  • Papier pergaminowy (papier do pieczenia)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania8 h
Gotowania1 h 20 m

  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 1Najpierw przygotowujemy krem sernikowy:
    Ubijamy serek śmietankowy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać resztę składników oprócz jajek (śmietana + cukier + mąka + cytryna + wanilia).
    Dobrze ubij trzepaczką, a na koniec dodaj jajka (wcześniej lekko ubite). Ubijaj trochę (nie za dużo), aby uzyskać jednorodną masę.
    Odstawić na bok.
  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 2Tosty francuskie:
    W misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki oprócz brioszki (mleko + jajka + cukier + wanilia).
  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 3Pokrój brioszki na kromki (jeśli nie są jeszcze pokrojone) i namocz je w poprzednim przygotowaniu.
  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 4Umieść plastry w kwadratowej formie (wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 5Gdy spód zostanie przykryty, wlej masę sernikową.
  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 6Następnie ułóż ostatnią warstwę tostów francuskich. Piec przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140°C.
  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 7Gdy pozostanie 15 minut, wyjmij sernik i posmaruj jego powierzchnię roztopionym masłem i posyp odrobiną cukru. Włóż z powrotem do piekarnika, aby dokończyć przyrumienianie.
    Jeśli uważasz, że nie jest wystarczająco przypieczony, włącz tryb grillowania na kolejne 2 minuty (nagrzewanie tylko do 200ºC). Uważaj, bardzo szybko się przypieka!
  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 8Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez noc (tak, wiemy, że to długie oczekiwanie, ale warto!).
    Następnego dnia wyjąć z formy i pokroić na batony lub kwadraty.
  • Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie) - Przygotowanie krok 9Podawać z syropem klonowym, miodem lub karmelem na wierzchu. I to wszystko!

Obserwacje

* Do mleka, w którym maczamy kromki brioszki, można dodać przyprawy lub aromaty. Na przykład: cynamon, skórkę z pomarańczy lub cytryny, kakao w proszku...

* Można dodać sos z czerwonych owoców, aby skontrastować słodycz z kwaskowatością. Idealne!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+