Sernik i tosty francuskie (tosty francuskie)
zagłosuj teraz
A co jeśli połączymy francuskie tosty i amerykański sernik razem, mamy przepis na konkurs! Pokrój go na batoniki i podawaj z syropem jako wykończenie! Pokochasz teksturę i smak. Teraz twoja kolej, do dzieła!
Składniki
8
Na warstwę tostową:
Materiały
- Kwadratowa forma o wymiarach 23x23 cm
- Papier pergaminowy (papier do pieczenia)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania8 h
Gotowania1 h 20 m
- Najpierw przygotowujemy krem sernikowy:
Ubijamy serek śmietankowy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać resztę składników oprócz jajek (śmietana + cukier + mąka + cytryna + wanilia).
Dobrze ubij trzepaczką, a na koniec dodaj jajka (wcześniej lekko ubite). Ubijaj trochę (nie za dużo), aby uzyskać jednorodną masę.
Odstawić na bok. - Tosty francuskie:
W misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki oprócz brioszki (mleko + jajka + cukier + wanilia). - Pokrój brioszki na kromki (jeśli nie są jeszcze pokrojone) i namocz je w poprzednim przygotowaniu.
- Umieść plastry w kwadratowej formie (wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia).
- Gdy spód zostanie przykryty, wlej masę sernikową.
- Następnie ułóż ostatnią warstwę tostów francuskich. Piec przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 140°C.
- Gdy pozostanie 15 minut, wyjmij sernik i posmaruj jego powierzchnię roztopionym masłem i posyp odrobiną cukru. Włóż z powrotem do piekarnika, aby dokończyć przyrumienianie.
Jeśli uważasz, że nie jest wystarczająco przypieczony, włącz tryb grillowania na kolejne 2 minuty (nagrzewanie tylko do 200ºC). Uważaj, bardzo szybko się przypieka! - Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Po ostygnięciu schłodzić w lodówce przez noc (tak, wiemy, że to długie oczekiwanie, ale warto!).
Następnego dnia wyjąć z formy i pokroić na batony lub kwadraty. - Podawać z syropem klonowym, miodem lub karmelem na wierzchu. I to wszystko!
Obserwacje
* Do mleka, w którym maczamy kromki brioszki, można dodać przyprawy lub aromaty. Na przykład: cynamon, skórkę z pomarańczy lub cytryny, kakao w proszku...
* Można dodać sos z czerwonych owoców, aby skontrastować słodycz z kwaskowatością. Idealne!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!