Bakłażany we frytownicy powietrznej: lekkie danie gotowe w mgnieniu oka
Szybka, smaczna i łatwa w przygotowaniu przystawka. Bakłażany smażone na powietrzu są bardzo lekkie i doskonale pasują do dań mięsnych lub rybnych, ale można je również wykorzystać do doprawienia zimnego makaronu lub do przygotowania lżejszego niż tradycyjny makaronu alla norma. Do przygotowania bakłażanów we frytkownicy powietrznej potrzebna będzie bardzo niewielka ilość oleju (można również użyć oleju w sprayu), więc wypróbuj je, jeśli planujesz lekki lunch lub kolację.
Składniki
Materiały
- miska
- deska do krojenia
- nóż
- Frytkownica powietrzna
Przygotowanie
- Dobrze umyj bakłażany, osusz je i pokrój w kostkę (zalecamy, aby nie przekraczała ona 3 cm).
- Przełóż je do miski i dopraw oliwą, pieprzem i oregano. Następnie dobrze wymieszać
- Wsyp bakłażany do kosza frytownicy powietrznej i gotuj przez 15 minut w temperaturze 170° (w połowie gotowania otwórz kosz i zamieszaj).
- Bakłażany we frytownicy powietrznej są gotowe. Wystarczy je tylko posolić i podać na stół!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać bakłażany we frytkownicy?
Przykryj je folią spożywczą lub umieść w szczelnym pojemniku. Można je przechowywać w lodówce przez 2/3 dni
Czy mogę zamrozić bakłażany usmażone we frytkownicy?
Tak. Pozwól im całkowicie ostygnąć, a następnie umieść je w torebkach lub tackach do zamrażania.
Jak przyprawić bakłażany smażone we frytownicy powietrznej?
Można je doprawić mżawką surowego oleju pod koniec smażenia.
Jak sprawić, by były bardziej chrupiące?
Możesz również spróbować przygotować bakłażany we frytownicy powietrznej z bułką tartą. Wystarczy dodać ją do miski (wraz z olejem i przyprawami) przed gotowaniem.
Jaki jest czas gotowania smażonych bakłażanów we frytownicy powietrznej?
15 minut w temperaturze 170° dla idealnego rezultatu.
Jak sprawić, by bakłażany były mniej gorzkie?
Istnieją różne techniki usuwania goryczy z bakłażanów. W przypadku tego przepisu zalecamy klasyczną metodę gruboziarnistej soli: pokrój bakłażany w kostkę i umieść je w durszlaku. Następnie dodaj gruboziarnistą sól, przykryj je ciężarem i odstaw na 45 minut. Po tym czasie przepłucz je pod wodą i dobrze wyciśnij przed użyciem.