Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste!
Posiłek przygotowany od podstaw, aż po kawałki chleba! Tutaj możesz samodzielnie przygotować te bułki. Zaletą tego przepisu jest to, że nie wymaga wyrabiania ciasta, więc jest nieco szybszy w przygotowaniu ;-) Postępuj zgodnie z naszymi krokami przygotowania i nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w sekcji komentarzy.
Składniki
Przygotowanie
Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodaj cukier. Dobrze wymieszaj i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Umieść mąkę i sól w dużej misce i dobrze wymieszaj. Zrób mały dołek w środku i dodaj drożdże, pozostałą ciepłą wodę i ciepłe mleko.
Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aby dodać całą mąkę. Uformuj kulę i przykryj ściereczką. Odstaw na 1 godzinę i 30 minut w temperaturze pokojowej.
Posyp mąką powierzchnię roboczą i zrób płaty na cieście. Uformuj kulę z ciasta i przykryj miską na 10 minut.
Podziel ciasto na 12 równych kawałków o wadze około 70 g każdy. Zwiń kawałki ciasta i umieść je na posypanej mąką formie do pieczenia lub blasze wyłożonej pergaminem posypanym mąką.
Przykryj ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Posyp mąką i zrób nacięcia na wierzchu bochenków.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni na ustawieniu paleniska, z małym pojemnikiem z wodą umieszczonym w piekarniku. Potrwa to około 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Teraz jest gotowe!
Obserwacje
Jakiej mąki powinienem użyć do wypieku chleba?
Do wypieku tego chleba nadają się wszystkie mąki zawierające gluten. Można użyć mąki T45 do wypieku białego chleba lub, jak pokazano tutaj, mąki T80 do wypieku chleba półpełnego. Można również przygotować mieszankę mąk: 400 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej, orkiszowej lub gryczanej, aby nadać ciastu nieco smaku. Dominującą mąką powinna pozostać mąka pszenna.
Jaki jest ekwiwalent drożdży świeżych/suchych?
W tym przypadku ekwiwalent świeżych drożdży wynosi 20 g.