Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste!

Side dish
12 porcji
łatwe
3 h 5 m

Posiłek przygotowany od podstaw, aż po kawałki chleba! Tutaj możesz samodzielnie przygotować te bułki. Zaletą tego przepisu jest to, że nie wymaga wyrabiania ciasta, więc jest nieco szybszy w przygotowaniu ;-) Postępuj zgodnie z naszymi krokami przygotowania i nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w sekcji komentarzy.

Składniki

12

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania2 h 10 m
Gotowania25 min
  • Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste! - Przygotowanie krok 1Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodaj cukier. Dobrze wymieszaj i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste! - Przygotowanie krok 2Umieść mąkę i sól w dużej misce i dobrze wymieszaj. Zrób mały dołek w środku i dodaj drożdże, pozostałą ciepłą wodę i ciepłe mleko.
  • Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste! - Przygotowanie krok 3Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aby dodać całą mąkę. Uformuj kulę i przykryj ściereczką. Odstaw na 1 godzinę i 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste! - Przygotowanie krok 4Posyp mąką powierzchnię roboczą i zrób płaty na cieście. Uformuj kulę z ciasta i przykryj miską na 10 minut.
  • Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste! - Przygotowanie krok 5Podziel ciasto na 12 równych kawałków o wadze około 70 g każdy. Zwiń kawałki ciasta i umieść je na posypanej mąką formie do pieczenia lub blasze wyłożonej pergaminem posypanym mąką.
  • Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste! - Przygotowanie krok 6Przykryj ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Posyp mąką i zrób nacięcia na wierzchu bochenków.
  • Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste! - Przygotowanie krok 7Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni na ustawieniu paleniska, z małym pojemnikiem z wodą umieszczonym w piekarniku. Potrwa to około 25 minut.
  • Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste! - Przygotowanie krok 8Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Teraz jest gotowe!

Obserwacje

Jakiej mąki powinienem użyć do wypieku chleba?
Do wypieku tego chleba nadają się wszystkie mąki zawierające gluten. Można użyć mąki T45 do wypieku białego chleba lub, jak pokazano tutaj, mąki T80 do wypieku chleba półpełnego. Można również przygotować mieszankę mąk: 400 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej, orkiszowej lub gryczanej, aby nadać ciastu nieco smaku. Dominującą mąką powinna pozostać mąka pszenna.

Jaki jest ekwiwalent drożdży świeżych/suchych?
W tym przypadku ekwiwalent świeżych drożdży wynosi 20 g.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: