Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste!

zagłosuj teraz
Side dish
12 porcji
Å‚atwe
3 h 5 m

Posiłek przygotowany od podstaw, aż po kawałki chleba! Tutaj możesz zrobić własne bułki. Zaletą tego przepisu jest to, że nie wymaga wyrabiania ciasta, więc jest nieco szybszy w przygotowaniu ;-) Postępuj zgodnie z naszymi krokami przygotowania i nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w sekcji komentarzy.


Składniki

12
Szacowany koszt: 0.74 (0.06€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania2 h 10 m
Gotowania25 min

  • BuÅ‚ki bez zagniatania - chrupiÄ…ce i puszyste! - Przygotowanie krok 1Rozpuść drożdże w niewielkiej iloÅ›ci ciepÅ‚ej wody i dodaj cukier. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  • BuÅ‚ki bez zagniatania - chrupiÄ…ce i puszyste! - Przygotowanie krok 2Umieść mÄ…kÄ™ i sól w dużej misce i dobrze wymieszaj. Zrób maÅ‚y doÅ‚ek w Å›rodku i dodaj drożdże, pozostaÅ‚Ä… ciepÅ‚Ä… wodÄ™ i ciepÅ‚e mleko.
  • BuÅ‚ki bez zagniatania - chrupiÄ…ce i puszyste! - Przygotowanie krok 3Wymieszać drewnianÄ… Å‚yżkÄ…, aby dodać caÅ‚Ä… mÄ…kÄ™. Uformować kulÄ™ i przykryć Å›ciereczkÄ… do naczyÅ„. Odstawić na 1 godzinÄ™ w temperaturze pokojowej.
  • BuÅ‚ki bez zagniatania - chrupiÄ…ce i puszyste! - Przygotowanie krok 4Posypać mÄ…kÄ… powierzchniÄ™ roboczÄ… i zrobić pÅ‚aty na cieÅ›cie. RozwaÅ‚kować ciasto i przykryć miskÄ… na 10 minut.
  • BuÅ‚ki bez zagniatania - chrupiÄ…ce i puszyste! - Przygotowanie krok 5Podzielić ciasto na 12 równych kawaÅ‚ków o wadze okoÅ‚o 70 g każdy. ZwiÅ„ kawaÅ‚ki ciasta i umieść je na posypanej mÄ…kÄ… formie do pieczenia lub blasze wyÅ‚ożonej posypanym mÄ…kÄ… pergaminem do pieczenia.
  • BuÅ‚ki bez zagniatania - chrupiÄ…ce i puszyste! - Przygotowanie krok 6Przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Posypać mÄ…kÄ… i zrobić naciÄ™cia na wierzchu bochenków.
  • BuÅ‚ki bez zagniatania - chrupiÄ…ce i puszyste! - Przygotowanie krok 7Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni na ustawieniu paleniska, z maÅ‚ym pojemnikiem z wodÄ… umieszczonym w piekarniku. Potrwa to okoÅ‚o 25 minut.
  • BuÅ‚ki bez zagniatania - chrupiÄ…ce i puszyste! - Przygotowanie krok 8Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygniÄ™cia. Teraz jest gotowe!

Obserwacje

Jakiej mąki powinienem użyć do wypieku chleba?
Do wypieku tego chleba nadają się wszystkie mąki zawierające gluten. Można użyć mąki T45 do wypieku białego chleba lub, jak pokazano tutaj, mąki T80 do wypieku chleba półpełnego. Można również przygotować mieszankę mąk: 400 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej, orkiszowej lub gryczanej, aby nadać ciastu nieco smaku. Dominującą mąką powinna pozostać mąka pszenna.

Jaki jest ekwiwalent drożdży świeżych/suchych?
W tym przypadku ekwiwalent świeżych drożdży wynosi 20 gr.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+