Bułki bez zagniatania - chrupiące i puszyste!
Posiłek przygotowany od podstaw, aż po kawałki chleba! Tutaj możesz zrobić własne bułki. Zaletą tego przepisu jest to, że nie wymaga wyrabiania ciasta, więc jest nieco szybszy w przygotowaniu ;-) Postępuj zgodnie z naszymi krokami przygotowania i nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w sekcji komentarzy.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodaj cukier. Dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Umieść mąkę i sól w dużej misce i dobrze wymieszaj. Zrób mały dołek w środku i dodaj drożdże, pozostałą ciepłą wodę i ciepłe mleko.
- Wymieszać drewnianą łyżką, aby dodać całą mąkę. Uformować kulę i przykryć ściereczką do naczyń. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Posypać mąką powierzchnię roboczą i zrobić płaty na cieście. Rozwałkować ciasto i przykryć miską na 10 minut.
- Podzielić ciasto na 12 równych kawałków o wadze około 70 g każdy. Zwiń kawałki ciasta i umieść je na posypanej mąką formie do pieczenia lub blasze wyłożonej posypanym mąką pergaminem do pieczenia.
- Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Posypać mąką i zrobić nacięcia na wierzchu bochenków.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni na ustawieniu paleniska, z małym pojemnikiem z wodą umieszczonym w piekarniku. Potrwa to około 25 minut.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Teraz jest gotowe!
Obserwacje
Jakiej mąki powinienem użyć do wypieku chleba?
Do wypieku tego chleba nadają się wszystkie mąki zawierające gluten. Można użyć mąki T45 do wypieku białego chleba lub, jak pokazano tutaj, mąki T80 do wypieku chleba półpełnego. Można również przygotować mieszankę mąk: 400 g mąki pszennej i 100 g mąki żytniej, orkiszowej lub gryczanej, aby nadać ciastu nieco smaku. Dominującą mąką powinna pozostać mąka pszenna.
Jaki jest ekwiwalent drożdży świeżych/suchych?
W tym przypadku ekwiwalent świeżych drożdży wynosi 20 gr.