Chrupiące parmezanowe gnocchi we frytkownicy powietrznej
Wszyscy znamy gnocchi ze względu na ich rozpływającą się w ustach konsystencję, którą uwielbiamy podawać z sosem pomidorowym lub pesto, ale dla małej odmiany zdecydowaliśmy się na ultra chrupiącą wersję gnocchi gotowaną we frytkownicy powietrznej! Pyszna skórka z parmezanu i oregano, a wszystko to bez smażenia:-) Te gnocchi są idealne do jedzenia jako aperitif lub jako dodatek! Powiedz nam w komentarzach, który przepis powinniśmy wypróbować we frytkownicy powietrznej!
Składniki
Materiały
- Frytkownica powietrzna (tutaj dwukomorowa frytkownica powietrzna Ninja Foodi AF300EU 7,6 l)
Przygotowanie
- W misce wymieszaj gnocchi z parmezanem, oliwą z oliwek, oregano i pieprzem.
- Włącz frytownicę na tryb "Airfry" w temperaturze 200 stopni.
- Umieść gnocchi na tacy na 12 minut.
- Podawaj gnocchi na gorąco, aby uzyskać maksymalną chrupkość. Smacznego!
Obserwacje
Jakiej frytkownicy powietrznej użyliśmy do przygotowania tego przepisu?
Użyliśmy dwukomorowej frytkownicy powietrznej Ninja Foodi AF300EU o pojemności 7,6 l.
Jak przechowywać gnocchi?
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 48 godzin. Aby je odgrzać, można włożyć je do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni lub do frytkownicy Air Fryer na 5 minut w temperaturze 180 stopni.
Jakiego sosu powinienem użyć do gnocchi?
Możesz podawać je z sosem pomidorowym lub pesto (verde lub rosso) jako aperitif!
Jak podawać gnocchi w Ai Fryer?
Gnocchi można podawać jako aperitif, jako dodatek (na przykład zamiast pommes dauphines) lub w sałatce, którą można wykorzystać jako chrupiące "grzanki". Mogą być również podawane na ciepło lub na zimno.
Jakich przypraw mogę użyć do gnocchi?
Aby zastąpić mieszankę parmezanu i oregano, można użyć :
- Aby uzyskać włoską inspirację, dodaj 1 łyżeczkę włoskiej przyprawy do gnocchi.
- Aby uzyskać azjatycką inspirację, dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego do gnocchi przed smażeniem oraz łyżkę sosu sojowego lub teriyaki i dodaj nasiona sezamu.
- Aby uzyskać wersję z pesto, usuń parmezan i dodaj dużą łyżkę pesto do gnocchi przed usmażeniem ich we frytkownicy.