Chrupiące gnocchi z parmezanem w frytkownicy powietrznej
Wszyscy znamy gnocchi ze względu na ich rozpływającą się w ustach konsystencję, którą uwielbiamy podawać z sosem pomidorowym lub pesto, ale dla małej odmiany zdecydowaliśmy się na ultra chrupiącą wersję gnocchi gotowaną we frytkownicy powietrznej! Pyszna skórka z parmezanu i oregano, a wszystko to bez smażenia:-) Te gnocchi są idealne do jedzenia jako aperitif lub jako dodatek! Powiedz nam w komentarzach, który przepis powinniśmy wypróbować we frytkownicy powietrznej!
Składniki
Materiały
- Frytkownica powietrzna (tutaj dwukomorowa frytkownica powietrzna Ninja Foodi AF300EU 7,6 l)
Przygotowanie
W misce wymieszaj gnocchi z parmezanem, oliwą z oliwek, oregano i pieprzem.
Włącz frytownicę na tryb "Airfry" w temperaturze 200 stopni.
Umieść gnocchi na tacy na 12 minut.
Podawaj gnocchi na gorąco, aby uzyskać maksymalną chrupkość. Smacznego!
Obserwacje
Jakiej frytkownicy powietrznej użyliśmy do przygotowania tego przepisu?
Użyliśmy dwukomorowej frytkownicy powietrznej Ninja Foodi AF300EU o pojemności 7,6 l.
Jak przechowywać gnocchi?
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 48 godzin. Aby je odgrzać, można włożyć je do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni lub do frytkownicy Air Fryer na 5 minut w temperaturze 180 stopni.
Jakiego sosu powinienem użyć do gnocchi?
Możesz podawać je z sosem pomidorowym lub pesto (verde lub rosso) jako aperitif!
Jak podawać gnocchi w Ai Fryer?
Gnocchi można podawać jako aperitif, jako dodatek (na przykład zamiast pommes dauphines) lub w sałatce, którą można wykorzystać jako chrupiące "grzanki". Mogą być również podawane na ciepło lub na zimno.
Jakich przypraw mogę użyć do gnocchi?
Aby zastąpić mieszankę parmezanu i oregano, można użyć :
- Aby uzyskać włoską inspirację, dodaj 1 łyżeczkę włoskiej przyprawy do gnocchi.
- Aby uzyskać azjatycką inspirację, dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego do gnocchi przed smażeniem oraz łyżkę sosu sojowego lub teriyaki i dodaj nasiona sezamu.
- Aby uzyskać wersję z pesto, usuń parmezan i dodaj dużą łyżkę pesto do gnocchi przed usmażeniem ich we frytkownicy.