Jak usmażyć cukinię na patelni?

zagłosuj teraz
Side dish
1 porcji
łatwe
15 min

Czy jest lepszy sposób na uzupełnienie posiłku niż smażone na patelni warzywa? A ponieważ jednym z naszych ulubionych warzyw jest cukinia, postanowiliśmy podzielić się z wami naszą smażoną cukinią. Ten prosty jak bułka z masłem przepis jest niezbędny, jeśli chcesz z łatwością najeść się warzywami. Jest to również doskonały przepis na zapobieganie marnowaniu lekko uszkodzonych cukinii ;-)

Składniki

1

Materiały

  • Patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Cukinie umyj i obierz co drugi pasek. Pokrój w plastry, a następnie w ćwiartki.
  • Jak usmażyć cukinię na patelni? - Przygotowanie krok 2Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj kawałki cukinii. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
    Gotuj przez około dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu.
    I gotowe!

Obserwacje

Jakich cukinii powinienem użyć?

Długich zielonych lub żółtych cukinii, ale także okrągłych, jeśli chcesz. Jednak do przepisów na faszerowane warzywa najlepiej używać okrągłych cukinii ;-)

Ile cukinii na osobę?

Zawsze liczymy 250 g cukinii na osobę, czyli średniej wielkości cukinię. Znajdziesz różne rozmiary cukinii i odpowiadające im wagi:
* 7 do 14 cm włącznie = 50 do 100 g
* od 14 do 21 cm = od 100 do 225 g
* 21 do 30 cm = 225 do 450 g

Jakich ziół i przypraw użyć do przyprawienia cukinii?

Tutaj użyliśmy po prostu soli i pieprzu, ale nie bój się puścić wodze fantazji! Czosnek w proszku, cebula, zioła prowansalskie, curry w proszku, tymianek? Wszystko zależy od Ciebie!

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: