Jak usmażyć cukinię na patelni?
Czy jest lepszy sposób na uzupełnienie posiłku niż smażone na patelni warzywa? A ponieważ jednym z naszych ulubionych warzyw jest cukinia, postanowiliśmy podzielić się z wami naszą smażoną cukinią. Ten prosty jak bułka z masłem przepis jest niezbędny, jeśli chcesz z łatwością najeść się warzywami. Jest to również doskonały przepis na zapobieganie marnowaniu lekko uszkodzonych cukinii ;-)
Składniki
Materiały
- Patelnia
Przygotowanie
- Cukinie umyć i obrać co drugi pasek. Pokroić w plastry, a następnie w ćwiartki.
- Rozgrzej mżawkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodać kawałki cukinii. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
Gotować przez około dziesięć minut, mieszając od czasu do czasu.
I gotowe!
Obserwacje
Jakich cukinii powinienem użyć?
Długich zielonych lub żółtych cukinii, ale także okrągłych, jeśli chcesz. Jednak do przepisów na faszerowane warzywa najlepiej używać okrągłych cukinii ;-)
Ile cukinii na osobę?
Zawsze liczymy 250 g cukinii na osobę, czyli średniej wielkości cukinię. Znajdziesz różne rozmiary cukinii i odpowiadające im wagi:
* 7 do 14 cm włącznie = 50 do 100 g
* od 14 do 21 cm = od 100 do 225 g
* 21 do 30 cm = 225 do 450 g
Jakich ziół i przypraw użyć do przyprawienia cukinii?
Tutaj użyliśmy po prostu soli i pieprzu, ale nie bój się puścić wodze fantazji! Czosnek w proszku, cebula, zioła prowansalskie, curry w proszku, tymianek? Wszystko zależy od Ciebie!