Kebaby z cukinii z pysznym, pikantnym sosem azjatyckim

zagłosuj teraz
Side dish
2 porcji
łatwe
38 min

Oto pomysł na wegetariański przepis idealny na letnie grillowanie lub oryginalny aperitif: kebaby z cukinii w azjatyckim stylu! Sos dodaje pikantnego, słodkiego i słonego akcentu, który podkreśla smak cukinii, sprawiając, że każdemu kęsowi nie można się oprzeć ;-) Możesz podawać je z ryżem basmati, aby uzyskać zdrowy i smaczny wegetariański posiłek, lub jako dodatek, wybór należy do Ciebie! Postępuj zgodnie z poniższym przepisem:


Składniki

2

Sos:

Szacowany koszt: 2.14 (1.07€/porcja)

Materiały

  • drewniane/bambusowe szpikulce
  • 1 miska z wodą
  • 1 obieraczka do warzyw

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania8 min

  • Kebaby z cukinii z pysznym, pikantnym sosem azjatyckim - Przygotowanie krok 1Szpikulce do szaszłyków:
    Szaszłyki moczyć w wodzie przez 20 minut. Zapewni to, że nie przypalą się, nie zabarwią ani nie będą zbyt gorące podczas gotowania, dzięki czemu będzie można się nimi posługiwać.
  • Kebaby z cukinii z pysznym, pikantnym sosem azjatyckim - Przygotowanie krok 2Cukinia:
    Umyj cukinię i pokrój wzdłuż na paski za pomocą obieraczki do warzyw.
    Odwróć cukinię, gdy dojdziesz do środka i powtórz czynność.
  • Kebaby z cukinii z pysznym, pikantnym sosem azjatyckim - Przygotowanie krok 3Sos:
    Wymieszać wszystkie składniki na sos.
  • Kebaby z cukinii z pysznym, pikantnym sosem azjatyckim - Przygotowanie krok 4Szaszłyki:
    Złóż paski cukinii w kształt akordeonu i umieść je na szaszłykach. Użyliśmy około 3 pasków na szpikulec.
  • Kebaby z cukinii z pysznym, pikantnym sosem azjatyckim - Przygotowanie krok 5Gotowanie:
    Gotuj szaszłyki w mżawce oleju sezamowego na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
  • Kebaby z cukinii z pysznym, pikantnym sosem azjatyckim - Przygotowanie krok 6Dodać sos i gotować przez kolejną minutę przed zdjęciem z ognia.
  • Kebaby z cukinii z pysznym, pikantnym sosem azjatyckim - Przygotowanie krok 7Podawać na talerzu z ryżem, skropić pozostałym sosem i posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. I gotowe!

Obserwacje

Czym mogę zastąpić cukinię?
Można je zastąpić marchewką lub bakłażanem.

Jaki dodatek jest zalecany?
Polecamy ryż do sushi lub ryż basmati. Kebaby z cukinii można również podawać z mięsem lub rybą. Aby uzyskać kompletny posiłek wegetariański, dodaj jajko na miękko.

Jak długo mogę przechowywać kebaby z cukinii?
Można je przechowywać przez 3 dni w lodówce.

Czym mogę zastąpić sos?
Możesz również zrobić sos teriyaki i sos bibimbap! Idealnie pasują do tego dania!

Jak mogę wykorzystać resztki cukinii?
Możesz zrobić babeczki, budynie, paszteciki, a nawet krokiety z cukinii!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+