Kremowy libański hummus

zagłosuj teraz
Side dish
10 porcji
łatwe
5 min

Ciecierzyca jest dziś na topie! Przepis na przystawkę lub aperitif, w towarzystwie chleba pita, grillowanych tostów lub paluszków z surowych warzyw ;-)


Składniki

10
Szacowany koszt: 0.86 (0.09€/porcja)

Materiały


Przygotowanie



Obserwacje

Ciecierzyca: aby uzyskać jeszcze gładszy, bardziej kremowy efekt, możesz obrać ciecierzycę. Może to być żmudne, ale rezultat jest tego wart!

Olej sezamowy: zastępuje tahini, libańską pastę sezamową, która jest podstawowym składnikiem tradycyjnego hummusu.

Z czym go jeść? Tradycyjnie houmous spożywa się z libańskim chlebem lub chlebem pita, rodzajem placka, który jest rozrywany i składany, aby stworzyć "łyżkę" houmous. Ale można też użyć surowych warzyw ;-)

Przechowywanie: Hummus można przechowywać przez około 1 tydzień w szczelnej puszce lub słoiku, pokrywając go cienką warstwą oliwy z oliwek w celu ochrony.

Nie masz rozdrabniacza? Tłuczek do ziemniaków załatwi sprawę. Nie możesz jednak użyć blendera lub miksera, który zmusi Cię do dodania zbyt dużej ilości płynu i stracisz delikatną konsystencję hummusu.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+