Kremowy libański hummus

zagłosuj teraz
Side dish
10 porcji
łatwe
5 min

Ciecierzyca jest dziś na topie! Przepis na przystawkę lub aperitif, w towarzystwie chleba pita, grillowanych tostów lub paluszków z surowych warzyw ;-)

Składniki

10

Materiały

  • Hachoir

Przygotowanie

  • Kremowy libański hummus - Przygotowanie krok 1Umieść ciecierzycę, sok z cytryny, sól, olej sezamowy i obrany ząbek czosnku w rozdrabniaczu.
  • Kremowy libański hummus - Przygotowanie krok 2Siekaj, aż mieszanina będzie gładka i homogena (około 1 minuty).
  • Kremowy libański hummus - Przygotowanie krok 3Ułóż hummus w płytkim naczyniu.
  • Kremowy libański hummus - Przygotowanie krok 4Skrop oliwą z oliwek i posyp kminkiem oraz papryką.
  • Kremowy libański hummus - Przygotowanie krok 5A teraz twój libański hummus jest gotowy!

Obserwacje

Ciecierzyca: aby uzyskać jeszcze gładszy, bardziej kremowy efekt, możesz obrać ciecierzycę. Może to być żmudne, ale rezultat jest tego wart!

Olej sezamowy: zastępuje tahini, libańską pastę sezamową, która jest podstawowym składnikiem tradycyjnego hummusu.

Z czym go jeść? Tradycyjnie houmous spożywa się z libańskim chlebem lub chlebem pita, rodzajem placka, który jest rozrywany i składany, aby stworzyć "łyżkę" houmous. Ale można też użyć surowych warzyw ;-)

Przechowywanie: Hummus można przechowywać przez około 1 tydzień w szczelnej puszce lub słoiku, pokrywając go cienką warstwą oliwy z oliwek w celu ochrony.

Nie masz rozdrabniacza? Tłuczek do ziemniaków załatwi sprawę. Nie możesz jednak użyć blendera lub miksera, który zmusi Cię do dodania zbyt dużej ilości płynu i stracisz delikatną konsystencję hummusu.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: