Kremowy libański hummus
Ciecierzyca jest dziś na topie! Przepis na przystawkę lub aperitif, w towarzystwie chleba pita / grillowanych tostów / paluszków z surowych warzyw ;-)
Składniki
Materiały
- Mincer
Przygotowanie
- Umieść ciecierzycę, sok z cytryny, sól, olej sezamowy i obrany ząbek czosnku w rozdrabniaczu.
- Siekaj, aż mieszanina będzie gładka (1 minuta).
- Ułóż hummus w płytkim naczyniu.
- Skropić oliwą z oliwek i posypać kminkiem i papryką.
- A teraz twój libański hummus jest gotowy!
Obserwacje
Ciecierzyca: aby uzyskać jeszcze gładszy, bardziej kremowy efekt, możesz obrać ciecierzycę. Może to być żmudne, ale rezultat jest tego wart!
Olej sezamowy: zastępuje tahini, libańską pastę sezamową, która jest podstawowym składnikiem tradycyjnego hummusu.
Z czym go jeść? Tradycyjnie houmous spożywa się z libańskim chlebem lub chlebem pita, rodzajem placka, który jest rozrywany i składany, aby stworzyć "łyżkę" houmous. Ale można też użyć surowych warzyw ;-)
Przechowywanie: Hummus można przechowywać przez około 1 tydzień w szczelnej puszce lub słoiku, pokrywając go cienką warstwą oliwy z oliwek w celu ochrony.
Nie masz rozdrabniacza? Tłuczek do ziemniaków załatwi sprawę. Nie możesz jednak użyć blendera lub miksera, który zmusi Cię do dodania zbyt dużej ilości płynu i stracisz delikatną konsystencję hummusu.