Kremowy libański hummus
Ciecierzyca jest dziś na topie! Przepis na przystawkę lub aperitif, w towarzystwie chleba pita, grillowanych tostów lub paluszków z surowych warzyw ;-)
Składniki
Materiały
- Hachoir
Przygotowanie
Umieść ciecierzycę, sok z cytryny, sól, olej sezamowy i obrany ząbek czosnku w rozdrabniaczu.
Siekaj, aż mieszanina będzie gładka i homogena (około 1 minuty).
Ułóż hummus w płytkim naczyniu.
Skrop oliwą z oliwek i posyp kminkiem oraz papryką.
A teraz twój libański hummus jest gotowy!
Obserwacje
Ciecierzyca: aby uzyskać jeszcze gładszy, bardziej kremowy efekt, możesz obrać ciecierzycę. Może to być żmudne, ale rezultat jest tego wart!
Olej sezamowy: zastępuje tahini, libańską pastę sezamową, która jest podstawowym składnikiem tradycyjnego hummusu.
Z czym go jeść? Tradycyjnie houmous spożywa się z libańskim chlebem lub chlebem pita, rodzajem placka, który jest rozrywany i składany, aby stworzyć "łyżkę" houmous. Ale można też użyć surowych warzyw ;-)
Przechowywanie: Hummus można przechowywać przez około 1 tydzień w szczelnej puszce lub słoiku, pokrywając go cienką warstwą oliwy z oliwek w celu ochrony.
Nie masz rozdrabniacza? Tłuczek do ziemniaków załatwi sprawę. Nie możesz jednak użyć blendera lub miksera, który zmusi Cię do dodania zbyt dużej ilości płynu i stracisz delikatną konsystencję hummusu.