Mini gratins dauphinois

zagłosuj teraz
Side dish
9 porcji
łatwe
55 min

Nie zawsze łatwo jest znaleźć idealny dodatek do dania. Dzisiaj proponujemy przygotowanie mini wersji gratin dauphinois. Prezentacja, która zrobi wrażenie na talerzach Twoich gości ;-) Krok po kroku pokażemy Ci, jak zamienić ziemniaki w mini gratin dauphinois z naszymi zdjęciami, pisemnymi i wideo objaśnieniami poniżej ↓ ↓

Składniki

9

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Mini gratins dauphinois - Przygotowanie krok 1Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Doprowadzić mleko do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Gotować ziemniaki przez 10 minut.
  • Mini gratins dauphinois - Przygotowanie krok 2Odsączyć i równomiernie rozłożyć w natłuszczonych foremkach na muffiny.
  • Mini gratins dauphinois - Przygotowanie krok 3Wymieszaj śmietanę z roztopionym masłem i polej tym mieszanką ziemniaki.
  • Mini gratins dauphinois - Przygotowanie krok 4Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.
  • Mini gratins dauphinois - Przygotowanie krok 5Gotowe! Podawaj z małą sałatką ;-)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: