Super pocieszający sos satay z orzeszków ziemnych
Dzięki kremowemu mleku kokosowemu, pocieszającemu masłu orzechowemu i odrobinie czerwonego curry, które budzi, ten orzechowy sos satay jest prawdziwym uściskiem dla twoich azjatyckich potraw :) Dodaj wyciśniętą limonkę dla świeżości, odrobinę miodu dla słodyczy i odrobinę sosu sojowego dla równowagi. Rezultat? Idealny sos do kebabów, ryżu, a nawet do maczania w nim warzyw!
Składniki
Materiały
- rondel
- trzepaczka
- szpatułka
- tłuczek do czosnku
Przygotowanie
W rondelku umieścić olej, masło orzechowe, czerwoną pastę curry, mleko kokosowe, sok z limonki, miód, sos sojowy i zmiażdżony czosnek.
Wymieszać razem.
Umieść rondel na płycie grzewczej na średnim ogniu i poczekaj, aż mieszanina się zagotuje.
Wymieszać i zdjąć z ognia, gdy sos zgęstnieje.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Jakie składniki powinienem dodać do sosu satay?
Możesz dodać posiekane orzeszki ziemne i świeżą kolendrę!
Jakiego masła orzechowego powinienem użyć?
W tym przepisie użyliśmy purée z orzeszków ziemnych. Możesz również użyć masła orzechowego o gładkiej lub grubej konsystencji! Nasz przepis na domowe purée orzechowe można znaleźć tutaj.
Z czym podawać sos satay?
Możesz na przykład przygotować satay z wołowiny lub satay z kurczaka! Połącz go z wybranym białkiem zwierzęcym lub roślinnym! Możesz również dodać go do warzyw gotowanych na parze, które będą pyszne z ryżem.
Jak przechowywać domowy sos satay?
Możesz przechowywać go w szczelnym pojemniku lub w misce przykrytej folią spożywczą w lodówce do 5 dni.