Domowy twix, czyli shortbread millionaire

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
łatwe
1 h 55 m

Ciastko + karmel + czekolada: musisz przyznać, że to sprawia, że masz ochotę na deser, prawda?


Składniki

15

Kruche ciasteczka :

Karmelowe toffi :

Szacowany koszt: 4.82 (0.32€/porcja)

Materiały

  • Kwadratowa forma do pieczenia, ok. 20x20 cm
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania25 min

  • Domowy Twix, czyli Shortbread Millionaire - Przygotowanie krok 1Biszkopt:
    Zmiękczone masło wymieszać z cukrem. Gdy masa będzie kremowa, dodać mąkę i ugniatać, aż masa utworzy kulę.
  • Domowy Twix, czyli Shortbread Millionaire - Przygotowanie krok 2Wyłóż formę papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Za pomocą dłoni rozprowadź ciasto równomiernie na dnie formy. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Domowy Twix, czyli Shortbread Millionaire - Przygotowanie krok 3Karmel :
    Roztopić masło i dodać cukier. Gdy mieszanina się zagotuje, dodać słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszać.
  • Domowy Twix, czyli Shortbread Millionaire - Przygotowanie krok 4Następnie, na małym i średnim ogniu, stale mieszaj, aż mieszanina się skarmelizuje, tj. zbrązowieje. Potrwa to około 10-15 minut.
  • Domowy Twix, czyli Shortbread Millionaire - Przygotowanie krok 5Wlać karmel bezpośrednio na herbatniki w foremce, a następnie schłodzić przez 1 godzinę.
  • Domowy Twix, czyli Shortbread Millionaire - Przygotowanie krok 6Rozpuść mleczną czekoladę i polej nią karmel. Schłodzić, aż czekolada stwardnieje.
  • Domowy Twix, czyli Shortbread Millionaire - Przygotowanie krok 7Na koniec wyjmij ciastko z formy i pokrój na kwadraty (Shortbread Millionaire) lub batony (Twix).
  • Domowy Twix, czyli Shortbread Millionaire - Przygotowanie krok 8A teraz Twoje domowe Twix są gotowe!

Obserwacje

Przechowywanie: do 2 tygodni w lodówce, w szczelnej puszce.

Shortbread: jest to herbatnik pochodzący ze Szkocji, podczas gdy "milioner shortbread" pochodzi z Australii.

Aby uzyskać efekt "Twixa": aby upodobnić swoje ciasto do słynnych słodyczy, pokrój je na kawałki przed dodaniem czekolady. Po rozdzieleniu batonów wystarczy pokryć je czekoladą.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+