Terrina z cukinii i wędzonego łososia
zagłosuj teraz
Nie wiesz, co zrobić z cukinią? Dlaczego nie spróbować tej warzywnej terriny? W towarzystwie wędzonego łososia z pewnością przypadnie do gustu zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Oto przewodnik krok po kroku, jak przygotować ten przepis. Smacznego :-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 14.19Euros€ (2.37€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta 22x11 cm
- folia aluminiowa
- Mikser
- Ściereczka do herbaty (lub durszlak)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h
- Odetnij oba końce cukinii. Cukinie grubo posiekać i zmiksować w rozdrabniaczu.
- Wyciśnij wszystko do sucha na durszlaku lub ściereczce do naczyń.
- Wymieszaj jajka, śmietanę, mąkę kukurydzianą, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i posiekany szczypiorek.
- Dodaj pokrojoną cukinię, wyciśniętą do sucha i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż dno formy do ciasta wędzonym łososiem, a następnie przykryj warstwą mieszanki cukinii.
- Dodaj warstwę wędzonego łososia, a następnie warstwę mieszanki cukinii.
- Umieścić formę w bemarze i przykryć folią aluminiową. Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C, następnie zdjąć folię i piec ponownie przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na talerz do serwowania. Wszystko gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!