Terrina z cukinii i wędzonego łososia

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 20 m

Nie wiesz, co zrobić z cukinią? Dlaczego nie spróbować tej warzywnej terriny? W towarzystwie wędzonego łososia z pewnością przypadnie do gustu zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Oto przewodnik krok po kroku, jak przygotować ten przepis. Smacznego :-)


Składniki

6
Szacowany koszt: 14.19 (2.37€/porcja)

Materiały

  • Forma do ciasta 22x11 cm
  • folia aluminiowa
  • Mikser
  • Ściereczka do herbaty (lub durszlak)

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania1 h

  • Terrina z cukinii i wędzonego łososia - Przygotowanie krok 1Odetnij oba końce cukinii. Cukinie grubo posiekać i zmiksować w rozdrabniaczu.
  • Terrina z cukinii i wędzonego łososia - Przygotowanie krok 2Wyciśnij wszystko do sucha na durszlaku lub ściereczce do naczyń.
  • Terrina z cukinii i wędzonego łososia - Przygotowanie krok 3Wymieszaj jajka, śmietanę, mąkę kukurydzianą, zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz i posiekany szczypiorek.
  • Terrina z cukinii i wędzonego łososia - Przygotowanie krok 4Dodaj pokrojoną cukinię, wyciśniętą do sucha i dobrze wymieszaj.
  • Terrina z cukinii i wędzonego łososia - Przygotowanie krok 5Wyłóż dno formy do ciasta wędzonym łososiem, a następnie przykryj warstwą mieszanki cukinii.
  • Terrina z cukinii i wędzonego łososia - Przygotowanie krok 6Dodaj warstwę wędzonego łososia, a następnie warstwę mieszanki cukinii.
  • Terrina z cukinii i wędzonego łososia - Przygotowanie krok 7Umieścić formę w bemarze i przykryć folią aluminiową. Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C, następnie zdjąć folię i piec ponownie przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Terrina z cukinii i wędzonego łososia - Przygotowanie krok 8Pozostawić do ostygnięcia i wyłożyć na talerz do serwowania. Wszystko gotowe!


Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+