Świeży kozi ser i wędzony łosoś na grzance
Nie ma nic lepszego na szybki i smaczny posiłek w podróży niż tartinki, prawda? Te małe plasterki wędzonego łososia i świeżego koziego sera są idealne z sałatką na lunch lub jako przekąska na tacy telewizyjnej! Uwielbiamy dodawać do tego przepisu odrobinę dodatkowej pikanterii za pomocą żółtych cytrynowych supremów, ale jeśli wolisz, możesz dodać sok z cytryny :-) W porządku, przygotujmy te małe kanapki w 10 minut!
Składniki
Materiały
- 1 toster
- 1 nóż
- 1 tarka
Przygotowanie
- Zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie usuń segmenty. Aby to zrobić, usuń skórkę i białe części cząstek, pozostawiając tylko żółtą część. Pokrój tę część na małe kawałki.
- Opiecz kromki chleba i ułóż je na talerzu do serwowania.
- Posmarować plastry świeżym kozim serem. Na wierzchu ułożyć kawałki cytryny.
- Dodaj pokrojonego na kawałki wędzonego łososia.
- Posypać skórką z cytryny i gałązkami koperku.
- A teraz twój tost jest gotowy!
Obserwacje
Czym zastąpić świeży ser kozi?
Zastąp świeży ser kozi innym serem do smarowania, takim jak fromage frais, ricotta, ser ziołowy...
Jak przechowywać produkty do smarowania?
Zalecamy spożywanie ich od razu po przygotowaniu. Zachowają swoją chrupkość!
Czy mogę użyć świeżego chleba?
Nie musisz opiekać chleba, ale jeśli masz świeży chleb, nie wahaj się go użyć!
Ile polewy powinienem użyć do tartinek?
Ilość nadzienia zależy od wielkości tartinki. Nie zapominaj, że tosty powinny być łatwe do zjedzenia.