Francja błyszczy na World Pastry Cup 2025. Dowiedz się, kto został zwycięzcą!
Patisserie World Cup 2025 zgromadził najlepsze talenty w sztuce cukierniczej na dwa dni intensywnej rywalizacji w Lyonie od 24 do 26 stycznia, w ramach prestiżowej Międzynarodowej Wystawy Gastronomii, Hotelarstwa i Handlu Żyw nością (Sirha). Z "światowym dziedzictwem" jako tematem przewodnim , 18 drużyn rywalizowało ze sobą w kreatywności i umiejętnościach technicznych, tworząc spektakularne kawałki czekolady, lodów i cukru. Francja błyszczała, ale musiała zadowolić się srebrnym medalem. Oto spojrzenie wstecz na najważniejsze momenty tego przełomowego wydarzenia dla świata cukiernictwa ;).
Najwyższej klasy francuski zespół!
Składająca się z Haruki Atsuji, Mickaëla Guyadera i Jérémy'ego Massinga francuska drużyna wywarła spore wrażenie podczas "czekoladowych" zawodów. Massing, który brał już udział w poprzedniej edycji, wniósł "prawdziwą dynamikę rywalizacji" (źródło RTL info ), według Francka Michela, trenera francuskiej drużyny. Pomimo dobrego występu, Francuzi musieli zadowolić się srebrem, ponieważ Japonia dominowała dzięki czekoladowemu arcydziełu chwalonemu przez jury. "Różnica naprawdę sprowadzała się do tego kawałka", powiedział Pierre Hermé, przewodniczący konkursu, będąc pod wrażeniem determinacji japońskich mistrzów.
Podium zdominowane przez Japonię
Po dwóch dniach intensywnej rywalizacji w Lyonie, Puchar Świata Patisserie 2025 po raz czwarty od powstania zawodów w 1989 r. zdobyła Japonia. Z wynikiem 14 026 punktów, japońska drużyna wyprzedziła Francję (13 621 punktów) i Malezję (11 696 punktów), które uzupełniły podium.
Wydarzenie to, organizowane podczas Międzynarodowego Salonu Restauracji, Hotelarstwa i Gastronomii (Sirha), gromadzi najlepsze na świecie talenty cukiernicze. Tegoroczny temat, "Światowe Dziedzictwo", zainspirował kilka bardzo pomysłowych kreacji. Zespoły miały dziewięć godzin na przygotowanie mrożonego entremetu, deseru restauracyjnego, rzeźby lodowej i spektakularnego kawałka czekolady.
Świetny tytuł dla Belgii
Belgijski zespół, który powrócił do rywalizacji po ośmiu latach nieobecności, zajął zaszczytne piąte miejsce z wynikiem 11 504 punktów. Składający się z Marijna Coertjensa, Dietera Charelsa i Raoula Andriessena, pod kierownictwem Jeana-Philippe'a Darcisa, zespół otrzymał również nagrodę za eko-odpowiedzialność, nagradzającą ich wysiłki na rzecz zrównoważonego i innowacyjnego podejścia . Konkurs odznaczał się wysokim poziomem kreatywności i umiejętności technicznych, po raz kolejny potwierdzając międzynarodowy wpływ sztuki cukierniczej.