Globalny alarm: banan Cavendish zagrożony wyginięciem!

Monday 10 March 2025 11:03
Globalny alarm: banan Cavendish zagrożony wyginięciem!

Banan Cavendish , podstawa śniadań i deserów, stoi obecnie w obliczu bezprecedensowego zagrożenia. Groźny grzyb, choroba panamska, tropikalna rasa 4 (TR4), zagraża tej odmianie, która dominuje na światowym rynku. W obliczu tego zagrożenia naukowcy i rolnicy łączą siły, aby spróbować zachować ten symboliczny owoc. Mówimy więcej ;).


Niezbędna odmiana w niebezpieczeństwie

Banan Cavendish (Musa acuminata), który stanowi około 47% bananów spożywanych na całym świecie, jest obecnie zagrożony przez niszczycielską chorobę grzybiczą: chorobę panamską, rasę tropikalną 4 (TR4). Infekcja ta atakuje korzenie bananowców, uniemożliwiając im wchłanianie wody i prowadząc do ich stopniowego więdnięcia (Insider). Każdego roku na całym świecie konsumuje się ponad 100 miliardów bananów, co czyni to zagrożenie szczególnie niepokojącym dla przemysłu rolno-spożywczego i globalnego bezpieczeństwa żywnościowego(New Scientist).


Znajoma, ale bardziej zjadliwa choroba

TR4 jest nowoczesnym wariantem starożytnego szczepu grzyba, Tropical Race 1, który zdziesiątkował odmianę bananów "Gros Michel" już w latach 50-tych XX wieku. To wyginięcie zmusiło producentów do zwrócenia się ku odmianie Cavendish, która w tamtym czasie była uważana za bardziej odporną. Dziś jednak sytuacja powtarza się w przypadku TR4, który szybko rozprzestrzenia się na plantacjach na całym świecie. James Dale, profesor na Queensland University of Technology, wskazuje, że sytuacja kryzysowa jest porównywalna do tej, która miała miejsce prawie 80 lat temu(Insider).


Badane rozwiązania naukowe

W odpowiedzi na to zagrożenie podejmowanych jest wiele inicjatyw naukowych. Uniwersytet Technologiczny w Queensland opracował genetycznie zmodyfikowaną wersję Cavendisha, zwaną QCAV-4, która wykazała silną odporność na TR4 w testach w Australii (New Scientist). Uniwersytet Cambridge bada również szczepienie jako alternatywę, podczas gdy Tajwański Instytut Badań Bananów prowadzi eksperymenty z selekcją naturalną w celu zidentyfikowania naturalnie odpornych roślin(New Scientist). Wreszcie, niektórzy specjaliści, tacy jak dziennikarz Dan Koeppel, opowiadają się za dywersyfikacją odmian bananów na rynku, na wzór rynku jabłek, w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się choroby i stymulowania gospodarki rolnej (Insider).


Inne artykuły, które mogą Cię zainteresować:

Drożdże piwne: Naturalny sekret większej energii, odporności i dobrego samopoczucia. Dowiedz się więcej!Drożdże piwne: Naturalny sekret większej energii, odporności i dobrego samopoczucia. Dowiedz się więcej!

Drożdże piwne, produkt uboczny produkcji piwa, są od wieków stosowane jako suplement diety. Są bogate w witaminy z grupy B, minerały, białka i błonnik, oferując szereg korzyści zdrowotnych.

Zatrucie wodą: niedoceniane zagrożenie!Zatrucie wodą: niedoceniane zagrożenie!

Chociaż prawidłowe nawodnienie jest niezbędne dla dobrego samopoczucia naszego organizmu, ważne jest, aby nie przesadzić. Czy wiesz, że możesz zatruć się wodą? Opowiemy o tym szczegółowo w tym artykule.

Czy nadal myjesz surowego kurczaka? Oto dlaczego powinieneś natychmiast przestaćCzy nadal myjesz surowego kurczaka? Oto dlaczego powinieneś natychmiast przestać

Wiele osób uważa, że mycie surowego kurczaka przed gotowaniem jest niezbędne, nie tylko ze względu na różowawy płyn zwany "purge" w opakowaniu. Jednak według eksperta kulinarnego z Perdue Farms, praktyka ta jest nie tylko niepotrzebna, ale także potencjalnie niebezpieczna ze względu na ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego (Perdue Farms, źródło USDA) .....

.


Komentarze

Oceń artykuł:


MathieuMathieu
Stażysta redaktor internetowy w Ptitchef! Co może być lepszego niż talerz makaronu z parmezanem? Nic, na pewno! Uwielbiam odkrywać i dzielić się artykułami o odżywianiu, aby dbać o Ciebie. Proszę, spożywaj je bez umiaru.