Globalny alarm: banan Cavendish zagrożony wyginięciem!

Banan Cavendish , podstawa śniadań i deserów, stoi obecnie w obliczu bezprecedensowego zagrożenia. Groźny grzyb, choroba panamska, tropikalna rasa 4 (TR4), zagraża tej odmianie, która dominuje na światowym rynku. W obliczu tego zagrożenia naukowcy i rolnicy łączą siły, aby spróbować zachować ten symboliczny owoc. Mówimy więcej ;).
Niezbędna odmiana w niebezpieczeństwie
Banan Cavendish (Musa acuminata), który stanowi około 47% bananów spożywanych na całym świecie, jest obecnie zagrożony przez niszczycielską chorobę grzybiczą: chorobę panamską, rasę tropikalną 4 (TR4). Infekcja ta atakuje korzenie bananowców, uniemożliwiając im wchłanianie wody i prowadząc do ich stopniowego więdnięcia (Insider). Każdego roku na całym świecie konsumuje się ponad 100 miliardów bananów, co czyni to zagrożenie szczególnie niepokojącym dla przemysłu rolno-spożywczego i globalnego bezpieczeństwa żywnościowego(New Scientist).
Znajoma, ale bardziej zjadliwa choroba
TR4 jest nowoczesnym wariantem starożytnego szczepu grzyba, Tropical Race 1, który zdziesiątkował odmianę bananów "Gros Michel" już w latach 50-tych XX wieku. To wyginięcie zmusiło producentów do zwrócenia się ku odmianie Cavendish, która w tamtym czasie była uważana za bardziej odporną. Dziś jednak sytuacja powtarza się w przypadku TR4, który szybko rozprzestrzenia się na plantacjach na całym świecie. James Dale, profesor na Queensland University of Technology, wskazuje, że sytuacja kryzysowa jest porównywalna do tej, która miała miejsce prawie 80 lat temu(Insider).
Badane rozwiązania naukowe
W odpowiedzi na to zagrożenie podejmowanych jest wiele inicjatyw naukowych. Uniwersytet Technologiczny w Queensland opracował genetycznie zmodyfikowaną wersję Cavendisha, zwaną QCAV-4, która wykazała silną odporność na TR4 w testach w Australii (New Scientist). Uniwersytet Cambridge bada również szczepienie jako alternatywę, podczas gdy Tajwański Instytut Badań Bananów prowadzi eksperymenty z selekcją naturalną w celu zidentyfikowania naturalnie odpornych roślin(New Scientist). Wreszcie, niektórzy specjaliści, tacy jak dziennikarz Dan Koeppel, opowiadają się za dywersyfikacją odmian bananów na rynku, na wzór rynku jabłek, w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się choroby i stymulowania gospodarki rolnej (Insider).
Inne artykuły, które mogą Cię zainteresować:
.Komentarze
