Gotowanie z herbatą Matcha

Gotowanie z herbatą Matcha

Matcha to delikatna zielona herbata w proszku z rodziny Gyokuro, pochodząca prosto z Japonii. Coraz częściej stosowana na całym świecie, jej piękny zielony kolor i oryginalny smak, z lekką goryczką, mogą być używane do przyprawiania potraw i nadawania im wyjątkowego smaku. Herbata Matcha, podobnie jak wszystkie herbaty zielone, jest również idealna do picia po południu, pomagając się zrelaksować.

Chociaż jest stosunkowo droga, wystarczy kilka gramów proszku, aby nadać deserowi smak i piękny kolor. Uważaj więc, jak go używasz! Jeśli chodzi o łączenie smaków, wspaniale komponuje się ze słodyczą migdałów i innych suszonych owoców. Na słono, można ją również znaleźć w deserach, które często grają na azjatyckich smakach.

Aby znaleźć matcha, wystarczy odwiedzić sklep specjalizujący się w azjatyckich produktach lub herbatach. W niektórych sklepach można nawet kupić herbatę specjalnie przygotowaną do gotowania, zwykle nazywaną "matcha pâtissier", idealną do aromatyzowania wszystkich potraw, zarówno pikantnych, jak i słodkich.

Dzięki poniższym przepisom nie ma powodu, aby nie wypróbować tego składnika w swoich przepisach, zarówno słodkich, jak i pikantnych!


Gotuj i ciesz się!


Komentarze

Oceń artykuł: