Jak zrobić domowe czekoladki Rafaello?
Bonbons Raffaello i Boże Narodzenie? Podobnie jak kruche ciasteczka i kolęda Mariah Carey, są nierozłączne. Raffaello to luksus i przyjemność z robienia bonbonów: miękkie kremowe nadzienie, które rozpływa się na podniebieniu, chrupiący migdał w środku i kokosowa powłoka, która zdaje się szeptać "zjedz mnie". Te małe kąski są definicją świątecznej perfekcji, idealne na przekąskę po obiedzie, na poczęstunek między posiłkami lub jako uroczy prezent dla bliskich.
Oczywiście, możemy je kupić w supermarkecie, ale spójrzmy prawdzie w oczy: asortyment czekolady na Boże Narodzenie nie jest dokładnie okazją. Pomiędzy cavą, krewetkami, szynką i stekiem z polędwicy, świąteczny budżet stale rośnie. Mając tyle do wydania, kto ma miejsce na czekoladki premium? Ale nie martw się, mamy rozwiązanie, aby zaoszczędzić na wózku sklepowym: zrób jedomowej roboty!
Zaskakująco, z tak pysznym rezultatem, są one tak łatwe w przygotowaniu. Nie potrzebujesz magistra piekarnictwa, wyrafinowanych maszyn ani niemożliwych składników. Podpowiadamy tutaj, jak je zrobić, więc załóż fartuch i zaczynajmy!
Potrzebne składniki i materiały:
Składniki (na około 20 sztuk):- 150 g białej czekolady
- 120 ml śmietanki (30% tłuszczu, śmietanka mleczna)
- 120 g wafli (wafle typu Artiach lub herbatniki z kremem)
- 20 migdałów (obranych)
- Tarty kokos
Materiały:
- Mikser (maszynka do mielenia mięsa)
- Małe papierowe kapsułki
- Miska
Krok 1:
Posiekaj białą czekoladę, włóż ją do miski i odstaw na bok. Podgrzej śmietankę w rondelku i doprowadź do wrzenia (możesz również podgrzać ją w kuchence mikrofalowej).
Krok 2:
Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą i dobrze wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści (mieszanina powinna być gładka i jednorodna). Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Krok 3:
Po upływie czasu chłodzenia posiekać wafelki. Wyjąć krem czekoladowy z lodówki i za pomocą łyżki lub szpatułki dodać i wymieszać z posiekanymi wafelkami.
Krok 4:
Nałóż około łyżeczki kremu na dłoń i umieść migdał na środku. Następnie zrób kulkę dłońmi. Powtarzaj tę czynność, aż masa będzie gotowa.
Krok 5:
Obtocz każdą kulkę w talerzu ze startym kokosem. Kulki powinny być idealnie obtoczone. Następnie umieść każdą kulkę w papierowych kapsułkach. Na koniec schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.