Jedz te 5 produktów dla dobra swojego serca!
Dbanie o serce obejmuje również to, co jesz! Niektóre pokarmy, bogate w niezbędne składniki odżywcze i przeciwutleniacze, są prawdziwymi sprzymierzeńcami w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Dowiedz się, w jaki sposób te superfoods mogą pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia, jednocześnie zachwycając kubki smakowe ;).
1. Ciemna czekolada!
Kakao jest prawdziwą kopalnią flawonoli, silnych przeciwutleniaczy, które w synergii z zawartą w nim witaminą B3 poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie krwi. Pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu i lepiej regulować poziom insuliny, zmniejszając tym samym ryzyko cukrzycy. Wybieraj ciemną czekoladę z co najmniej 75% zawartością kakao, bogatą w magnez, idealny do walki ze stresem i zmęczeniem.
2. Owoce leśne
Truskawki, wiśnie, jagody i granaty zachwycają słodyczą i jednocześnie pomagają utrzymać zdrowe serce. Ich wspaniały kolor pochodzi od antocyjanów, przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek i tętnic. Wzmacniają one również układ sercowo-naczyniowy, poprawiając przepływ krwi. Spożywaj czerwone owoce na surowo, aby zachować ich witaminy, lub wybieraj mrożone wersje poza sezonem.
3. Źródła błonnika
Doskonałe źródło błonnika i białka, ciecierzyca, soczewica i fasola (biała lub nerkowata) zapewniają uczucie sytości, a jednocześnie są niskokaloryczne. Idealne dla osób z cukrzycą lub nadwagą, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Zawartośćmiedzi i manganu nadaje im właściwości przeciwutleniające, a wysoka zawartość potasu pomaga regulować ciśnienie krwi.
4. Tłuste ryby / porady wegańskie
Bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, obniżają poziom trójglicerydów we krwi i ciśnienie krwi. Weź przykład z ich książki, włączając tłuste ryby, takie jak łosoś, pstrąg, śledź, sardynki lub makrela kilka razy w tygodniu, zwracając szczególną uwagę na ich pochodzenie (preferuj dzikie ryby). Wegetarianie mogą znaleźć kwasy omega-3 w tłoczonym na zimno oleju rzepakowym, lnianym i oliwie z oliwek, orzechach włoskich i niektórych wodorostach.
5. Szpinak
Szpinak i inne zielone warzywa liściaste (jarmuż, brokuły, rukiew wodna, rukola, boćwina itp.) są bogate w witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowego funkcjonowania serca. Niedobór tej witaminy może nawet zwiększać ryzyko chorób serca. Warzywa te są również bogate w karotenoidy, silne przeciwutleniacze, które chronią układ sercowo-naczyniowy.