Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
1 h 50 m

Nie panikuj, gdy zobaczysz wszystkie składniki i kroki związane z przygotowaniem bibimbap, przy odrobinie organizacji zobaczysz, że to nie może być prostsze! :-) Nazwa bibimbap pochodzi od koreańskiego "bibim" oznaczającego "mieszany" i "bap" oznaczającego "ryż". Wyobraź sobie kolorową, smaczną miskę, w której ryż, świeże warzywa, delikatne mięso i jajko tworzą DOSKONAŁĄ mieszankę zdrowego, smacznego posiłku! A żeby to wszystko doprawić, nie ma nic lepszego niż pyszny koreański sos zrobiony z Gochujang (sfermentowanej pasty chili), aby doprawić danie i nadać mu cudownie pikantny smak. Zaleta Bibimbap? Można go dowolnie przy ozdobić sezonowymi warzywami, zamienić mięso na rybę - wszystko jest możliwe! Dlaczego więc nie spróbować?


Składniki

2

Marynata:

Warzywa:

Ryż:

Udekorować:

Szacowany koszt: 7.57 (3.78€/porcja)

Materiały

  • 1 hermetyczny pojemnik (lub miska + folia spożywcza)
  • Ręcznik papierowy (lub ściereczka do naczyń)
  • Rozdrabniacz do czosnku
  • 1 nóż
  • 1 obieraczka
  • 1 deska do krojenia
  • 1 patelnia
  • 1 rondel
  • 2 talerze do zupy

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania20 min

  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 1Marynata:
    Wymieszać sos sojowy, ocet ryżowy, rozgnieciony ząbek czosnku i świeży imbir.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 2Pokrój mięso w paski i umieść w szczelnym pojemniku. Wlać marynatę, wymieszać i ponownie zamknąć pojemnik. Chłodzić przez 1 godzinę.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 3Warzywa:
    Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w julienne. Cukinię obrać i pokroić w paski (półplasterki).
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 4Umyj grzyby shiitake wilgotnym ręcznikiem kuchennym lub papierowym i pokrój w paski. Umyć kiełki fasoli mung i pędy szpinaku. Pokrój ząbek czosnku na małe kawałki.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 5Sos:
    Wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, Gochujang, cukier i nasiona sezamu.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 6Ryż:
    Wsypać ryż i wodę do rondla i przykryć. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym/średnim ogniu przez 10 minut.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 7Warzywa:
    Gotować warzywa po 1 na raz.
    Wlać odrobinę oleju sezamowego na patelnię, dodać posiekany czosnek i szybko podsmażyć warzywa na średnim ogniu, a następnie zalać sosem sojowym.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 8Cebulę i szpinak należy gotować nieco dłużej. Powinny się rozpuścić.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 9Jajka:
    Ugotować 1 jajko sadzone na osobę w oleju sezamowym. Można również przygotować jajko na miękko, gotując je przez 6 minut we wrzącej wodzie.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 10Mięso:
    Szybko zrumienić mięso i marynatę na patelni na dużym ogniu.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 11Dressing:
    Umieścić ryż na dnie talerza. Ułóż warzywa i mięso obok siebie na ryżu, pozostawiając miejsce pośrodku.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 12Dodaj trochę sosu bibimbap na środek talerza, a następnie umieść jajko sadzone na wierzchu.
    Udekorować ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
  • Bibimbap, tradycyjne koreańskie danie - Przygotowanie krok 13A teraz twój bibimbap jest gotowy!

Obserwacje

Przechowywanie bibimbap:
Zalecamy, aby zjeść bibimbap od razu po przygotowaniu. Warzywa, mięso i jajka są gotowane tuż przed jedzeniem i nie będą miały tego samego smaku, jeśli zostaną ponownie podgrzane.
Można jednak przechowywać go w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Aby odgrzać danie, zalecamy lekkie podsmażenie mięsa i ugotowanie jajka sadzonego tuż przed jedzeniem.

Jak podawać bibimbap?
Istnieją dwa rodzaje bibimbap. Klasyczny podawany w talerzu do zupy i dolsot bibimbap, serwowany w ciepłej kamiennej misce. W dolsot bibimbap mięso lub ryba gotowane są bezpośrednio na talerzu.

Banchan: Bibimbap (jak również inne typowe koreańskie potrawy) jest tradycyjnie podawany z dodatkami zwanymi "banchan". Mogą to być kimchi (przyprawione sfermentowane warzywa), przyprawione warzywa gotowane na parze lub inne dodatki. Posiłki w Korei są bardzo towarzyskie, stoły są suto zastawione, a podczas posiłku zwyczajowo częstuje się różnymi banchanami rozłożonymi wokół potraw.

Mięso czy ryba? Bibimbap można podawać z marynowanym mięsem lub rybą, a nawet tatarem lub surową rybą. Istnieje kilka odmian tego dania.

Sos do bibimbap: można wlać go bezpośrednio do potrawy lub umieścić obok talerza w małej miseczce i dodawać go stopniowo na talerz.

Pałeczki: Koreańczycy tradycyjnie jedzą metalowymi pałeczkami i pasującą do nich okrągłą łyżką. Można jednak bez obaw używać pałeczek bambusowych lub plastikowych.

Jakich warzyw powinienem użyć w bibimbap?
Nie wahaj się używać sezonowych warzyw i zastępować tych, których użyliśmy, innymi warzywami, które preferujesz lub które masz już w domu. To danie jest idealne, aby uniknąć marnotrawstwa!

Jakiego ryżu powinienem użyć do bibimbap?
My użyliśmy ryżu basmati, ale można też użyć ryżu czarnego.

Jajko:
Do bibimbap można dodać jajko sadzone lub jajko ugotowane na miękko, ale można też użyć jajka tomago. Jest to jajko na miękko marynowane przez noc w sosie sojowym i mirin (sos na bazie sake).

Czy mogę zrobić wegetariański bibimbap?
Jak najbardziej, można na przykład marynować tofu zamiast mięsa lub po prostu je pominąć.

Czy bibimbap jest bezglutenowy?
Bibimbap może wyglądać na bezglutenowy, ale sos sojowy zawiera gluten. Nie wahaj się zastąpić go sosem tamari, który nie zawiera glutenu. Niektóre przemysłowe gochujang mogą również zawierać gluten, więc sprawdź opakowanie.

Co to jest gochujang i gdzie mogę go znaleźć?
Gochujang to pikantna sfermentowana pasta chili o słodko-kwaśnych nutach, używana jako przyprawa w kuchni koreańskiej. Jest szeroko stosowana w sosach do najpopularniejszych koreańskich potraw. Można ją znaleźć w azjatyckich sklepach spożywczych, a nawet w dziale z żywnością świata w supermarkecie, jeśli jest dobrze zaopatrzony!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+