Ziemniaczany rolad z serem raclette de savoie i szynką

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h

Zwykle spożywany jako deser, nasz przepis na roladę ziemniaczaną może być tym razem spożywany jako przystawka lub danie główne! Wykonany z ziemniaków i zwieńczony serem raclette oraz szynką, z pewnością zakochasz się w tym łatwym do wykonania przepisie! To idealny sposób, aby cieszyć się nieodpartymi smakami dobrego zimowego raclette, nawet jeśli nie masz żadnego sprzętu!

Składniki

6

Materiały

  • Tarka
  • Forma do gąbek

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min
  • Ziemniaczany rolad z serem Raclette de Savoie i szynką - Przygotowanie krok 1Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce.
    Jajka ubij w omlet, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj posiekaną cebulę.
  • Ziemniaczany rolad z serem Raclette de Savoie i szynką - Przygotowanie krok 2Umieść tę masę w silikonowej formie do gąbki. Dobrze wygładź, aby uzyskać równomierną grubość.
  • Ziemniaczany rolad z serem Raclette de Savoie i szynką - Przygotowanie krok 3Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Ziemniaczany rolad z serem Raclette de Savoie i szynką - Przygotowanie krok 4Odwróć formę na arkusz papieru do pieczenia i ułóż na niej plastry raclette. Przykryj tylko 2/3 powierzchni. Następnie ułóż plastry szynki na serze.
  • Ziemniaczany rolad z serem Raclette de Savoie i szynką - Przygotowanie krok 5Całość lekko zwinąć. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5 minut, aby ser się roztopił.
  • Ziemniaczany rolad z serem Raclette de Savoie i szynką - Przygotowanie krok 6I oto, twoja rolada ziemniaczana z serem Raclette de Savoie jest gotowa!

Obserwacje

Raclette: tutaj użyliśmy sera raclette Indication Géographique Protégée o delikatnie pikantnym smaku. Można jednak użyć innych serów, takich jak na przykład Reblochon.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: