Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem!
Dziś udajemy się do Indii z zacisza własnej kuchni z tym pysznym i pocieszającym daniem w sosie: Butter chicken! Delikatne kawałki kurczaka gotowane w kremowym sosie z pomidorów, śmietany, masła i całego mnóstwa przypraw, które zabiorą Cię w podróż. Podawane z ryżem basmati lub naanami (które można przygotować w wersji ekspresowej, klikając tutaj), to symboliczne danie kuchni indyjskiej z pewnością stanie się jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych wieczorów :-)
Składniki
Marynata:
Sos:
Ryż (opcjonalnie):
Materiały
- 1 rozdrabniacz do czosnku
- 1 patelnia
- 1 blender ręczny
Przygotowanie
- Przygotować marynatę:
Połączyć sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany świeży imbir, sól i garam massala. Dodać pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć i schłodzić. - Przygotować sos:
Wlać olej na patelnię na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku i posiekany imbir. Smażyć, aż cebula stanie się półprzezroczysta. - Dodaj nasiona kminu rzymskiego, kurkumę, garam massala i wodę. Wymieszaj wszystko razem i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Woda powinna wyparować.
- Dodaj obrane ze skórki pomidory i rozgnieć je na kawałki, a następnie dodaj orzechy nerkowca i wodę. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 25-30 minut.
- Wlej mżawkę oleju (około 1 łyżki) na dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj marynatę z kurczaka i obsmaż kawałki ze wszystkich stron.
- Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj sos (najlepiej przelać go do dużej szklanki, aby uniknąć rozpryskiwania) do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przełożyć kawałki kurczaka do sosu i dodać masło. Wszystko razem wymieszać i dusić na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut. Śmietanę można dodać w tym momencie (i wymieszać) lub tuż przed podaniem.
- Ryż:
Umieść ryż, wodę i sól w rondlu na średnim ogniu. Przykryć i gotować przez 10 minut. - Wszystko gotowe! Podawać z ryżem, posiekaną świeżą kolendrą i pysznymi serowymi naanami.
Obserwacje
Jak przechowywać kurczaka maślanego?
Przechowywać kurczaka z masłem w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.
Czy kurczaka z masłem można zamrozić?
Kurczaka z masłem można oczywiście bez problemu zamrozić.
Czy mogę zastąpić kurczaka?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić kurczaka rybą lub soczewicą (w wersji wegetariańskiej).
Jakie dodatki powinienem przygotować do maślanego kurczaka?
Kurczaka z masłem można podawać z ryżem i zwykłymi naanami (lub naanami z serem), aby zjeść go w stylu indyjskim, ale bardzo dobrze komponuje się również z puree ziemniaczanym, makaronem lub komosą ryżową.