Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem!

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h

Dziś udajemy się do Indii z zacisza własnej kuchni z tym pysznym i pocieszającym daniem w sosie: Butter chicken! Delikatne kawałki kurczaka gotowane w kremowym sosie z pomidorów, śmietany, masła i całego mnóstwa przypraw, które zabiorą Cię w podróż. Podawane z ryżem basmati lub naanami (które można przygotować w wersji ekspresowej, klikając tutaj), to symboliczne danie kuchni indyjskiej z pewnością stanie się jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych wieczorów :-)


Składniki

4

Marynata:

Sos:

Ryż (opcjonalnie):

Szacowany koszt: 14.29 (3.57€/porcja)

Materiały

  • 1 rozdrabniacz do czosnku
  • 1 patelnia
  • 1 blender ręczny

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania40 min

  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 1Przygotować marynatę:
    Połączyć sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany świeży imbir, sól i garam massala. Dodać pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć i schłodzić.
  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 2Przygotować sos:
    Wlać olej na patelnię na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku i posiekany imbir. Smażyć, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 3Dodaj nasiona kminu rzymskiego, kurkumę, garam massala i wodę. Wymieszaj wszystko razem i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Woda powinna wyparować.
  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 4Dodaj obrane ze skórki pomidory i rozgnieć je na kawałki, a następnie dodaj orzechy nerkowca i wodę. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 25-30 minut.
  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 5Wlej mżawkę oleju (około 1 łyżki) na dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj marynatę z kurczaka i obsmaż kawałki ze wszystkich stron.
  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 6Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj sos (najlepiej przelać go do dużej szklanki, aby uniknąć rozpryskiwania) do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 7Przełożyć kawałki kurczaka do sosu i dodać masło. Wszystko razem wymieszać i dusić na małym lub średnim ogniu przez około 10 minut. Śmietanę można dodać w tym momencie (i wymieszać) lub tuż przed podaniem.
  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 8Ryż:
    Umieść ryż, wodę i sól w rondlu na średnim ogniu. Przykryć i gotować przez 10 minut.
  • Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem! - Przygotowanie krok 9Wszystko gotowe! Podawać z ryżem, posiekaną świeżą kolendrą i pysznymi serowymi naanami.

Obserwacje

Jak przechowywać kurczaka maślanego?
Przechowywać kurczaka z masłem w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Czy kurczaka z masłem można zamrozić?
Kurczaka z masłem można oczywiście bez problemu zamrozić.

Czy mogę zastąpić kurczaka?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić kurczaka rybą lub soczewicą (w wersji wegetariańskiej).

Jakie dodatki powinienem przygotować do maślanego kurczaka?
Kurczaka z masłem można podawać z ryżem i zwykłymi naanami (lub naanami z serem), aby zjeść go w stylu indyjskim, ale bardzo dobrze komponuje się również z puree ziemniaczanym, makaronem lub komosą ryżową.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+