Butter chicken, indyjskie danie par excellence z kurczakiem!

zagłosuj teraz
Danie główne
4 porcji
łatwe
1 h

Dziś udajemy się do Indii z zacisza własnej kuchni z tym pysznym i pocieszającym daniem w sosie: Butter chicken! Delikatne kawałki kurczaka gotowane w kremowym sosie z pomidorów, śmietany, masła i całego mnóstwa przypraw, które zabiorą Cię w podróż. Podawane z ryżem basmati lub naanami (które można przygotować w wersji ekspresowej, klikając tutaj), to symboliczne danie kuchni indyjskiej z pewnością stanie się jednym z naszych ulubionych jesienno-zimowych wieczorów :-)


Składniki

4

Marynata:

Sos:

Ryż (opcjonalnie):

Szacowany koszt: 14.29 (3.57€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania40 min


Obserwacje

Jak przechowywać kurczaka maślanego?
Przechowywać kurczaka z masłem w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Czy kurczaka z masłem można zamrozić?
Kurczaka z masłem można oczywiście bez problemu zamrozić.

Czy mogę zastąpić kurczaka?
Jeśli chcesz, możesz zastąpić kurczaka rybą lub soczewicą (w wersji wegetariańskiej).

Jakie dodatki powinienem przygotować do maślanego kurczaka?
Kurczaka z masłem można podawać z ryżem i zwykłymi naanami (lub naanami z serem), aby zjeść go w stylu indyjskim, ale bardzo dobrze komponuje się również z puree ziemniaczanym, makaronem lub komosą ryżową.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+