Butternut faszerowany komosą ryżową i granatem
zagłosuj teraz
Masz dynię piżmową i chcesz zrobić z nią coś innego niż velouté? W takim razie nadszedł czas, aby ją nadziać! Kompletny, obfity, kolorowy zimowy posiłek! Bo tak, jej pomarańczowy miąższ jest tak samo dobry dla ciała, jak i dla umysłu :-) W połączeniu z czerwienią granatu i zielenią świeżej kolendry, ten posiłek zachwyci Twoje kubki smakowe i wywoła uśmiech na Twojej twarzy :-) To świetny sposób na zachęcenie całej rodziny do jedzenia sezonowych warzyw, a także pyszne danie wegetariańskie ;-) Postępuj zgodnie z instrukcją krok po kroku, korzystając z naszych pisemnych objaśnień, zdjęć i filmów!
Składniki
6
Materiały
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania50 min
- Umyj komosę ryżową, płucząc ją kilka razy. Doprowadź wodę do wrzenia w rondlu pod przykryciem, a następnie dodaj sól i komosę ryżową. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Przykryć i odstawić na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przekroić kabaczek wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Zeskrob wnętrze i nabierz miąższ do wgłębienia.
- Wymieszaj oliwę z oliwek, sól i pieprz i posmaruj nimi butternuty z obu stron. Umieść połówki dyni na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 190°C.
- Usunąć pestki z granatu. Podzielić komosę ryżową między połówki dyni. Posypać pestkami dyni, a następnie owocami granatu. Na koniec posiekaj kilka listków świeżej kolendry.
- Wszystko gotowe!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!