Butternut faszerowany komosą ryżową i granatem

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 25 m

Masz dynię piżmową i chcesz zrobić z nią coś innego niż velouté? W takim razie nadszedł czas, aby ją nadziać! Kompletny, obfity, kolorowy zimowy posiłek! Bo tak, jej pomarańczowy miąższ jest tak samo dobry dla ciała, jak i dla umysłu :-) W połączeniu z czerwienią granatu i zielenią świeżej kolendry, ten posiłek zachwyci Twoje kubki smakowe i wywoła uśmiech na Twojej twarzy :-) To świetny sposób na zachęcenie całej rodziny do jedzenia sezonowych warzyw, a także pyszne danie wegetariańskie ;-) Postępuj zgodnie z instrukcją krok po kroku, korzystając z naszych pisemnych objaśnień, zdjęć i filmów!


Składniki

6

Materiały

  • Papier do pieczenia

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania50 min

  • Butternut faszerowany komosą ryżową i granatem - Przygotowanie krok 1Umyj komosę ryżową, płucząc ją kilka razy. Doprowadź wodę do wrzenia w rondlu pod przykryciem, a następnie dodaj sól i komosę ryżową. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut. Przykryć i odstawić na 20 minut.
  • Butternut faszerowany komosą ryżową i granatem - Przygotowanie krok 2Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przekroić kabaczek wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Zeskrob wnętrze i nabierz miąższ do wgłębienia.
  • Butternut faszerowany komosą ryżową i granatem - Przygotowanie krok 3Wymieszaj oliwę z oliwek, sól i pieprz i posmaruj nimi butternuty z obu stron. Umieść połówki dyni na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i piecz przez 40 minut w temperaturze 190°C.
  • Butternut faszerowany komosą ryżową i granatem - Przygotowanie krok 4Usunąć pestki z granatu. Podzielić komosę ryżową między połówki dyni. Posypać pestkami dyni, a następnie owocami granatu. Na koniec posiekaj kilka listków świeżej kolendry.
  • Butternut faszerowany komosą ryżową i granatem - Przygotowanie krok 5Wszystko gotowe!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+