Caramelle, ravioli w kształcie cukierków z nadzieniem z dyni i ricotty
Kiedy delikatność spotyka się ze smakiem, otrzymujemy makaron Caramelle! Makaron w kształcie słodyczy, wypełniony ricottą i dynią: krótko mówiąc, cud dla oczu i kubków smakowych. Od ciasta po nadzienie, zrób to wszystko sam! Zapewniamy, że nie będzie to skomplikowane i będzie smakować o wiele lepiej ;-) Wyjaśnimy wszystko w naszym przewodniku krok po kroku poniżej
Składniki
Materiały
- 1 wałek do ciasta (lub wałek do ciasta)
- 1 wykrawacz do ciasta
- 1 torebka na ciasto (lub torebka do zamrażarki)
- folia spożywcza (lub torebka do zamrażarki)
Przygotowanie
- Wymieszaj jajka z mąką: zacznij od wysypania mąki na blat (możesz też zostawić ją w dużej misce) i dodaj jajka.
- Ubijaj jajka widelcem, mieszając z mąką, aż masa będzie mniej wilgotna.
- Dokończyć ręczne wyrabianie ciasta. Zawinąć ciasto w folię spożywczą lub torebkę do zamrażania i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- W międzyczasie przygotować farsz:
Skrop odrobiną oliwy z oliwek rozgrzaną patelnię i dodaj pokrojoną na małe kawałki dynię. - Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Wymieszać i przykryć. W zależności od wielkości kawałków, czas gotowania wyniesie około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Gdy dynia będzie miękka i prawie puree, zdejmij patelnię z ognia. Wymieszać ricottę i parmezan. Dodać dynię i wymieszać. W razie potrzeby zmiksować.
- Pokrój kulkę ciasta na 4 części i rozwałkuj makaron na płaty lasagne. Zawsze wkładaj makaron do torebki do zamrażania, aby nie wysechł.
- Pokrój lasagne na paski o szerokości od 4 do 5 cm.
- Następnie pociąć paski za pomocą noża do ciasta na długość 6-7 cm.
- Przełóż nadzienie do rękawa do wyciskania (lub rozciętej torebki do zamrażania). Umieść odrobinę nadzienia u podstawy prostokąta.
- Złóż ciasto dwa razy w górę, a następnie zsuń krawędzie w dół. W razie potrzeby zwilżyć ciasto.
- Ściśnij obie strony ravioli, aby uformować cukierek.
- Teraz możesz upiec dyniowe karmelki i cieszyć się nimi :-)
Obserwacje
Dlaczego ciasto powinno odpocząć?
Ciasto powinno odpocząć, aby gluten zawarty w mące mógł się prawidłowo rozwinąć i sprawić, że ciasto będzie bardziej elastyczne.
Jakiej mąki powinienem użyć?
Możesz użyć dowolnej mąki pszennej, ale najlepiej użyć mąki T45 (lub 00), która zawiera jak najwięcej glutenu, aby ciasto można było rozwałkować bez pękania.
Czy ciasto może być aromatyzowane?
Do ciasta można dodać dynię (lub inne warzywa), aby nadać mu smak i kolor. Uważaj: zawierają one wodę i dodadzą wilgoci do ciasta, więc będziesz musiał użyć mniej jajka.
Czy można zastąpić dynię?
W sezonie papryka może zastąpić dynię.
Jak duże powinny być karmelki?
Można je zmniejszyć lub zwiększyć. Można wyciąć prostokąty o szerokości od 4 do 5 cm i długości od 6 do 7 cm.
Co oznacza słowo caramelle?
Caramelle oznacza "słodki", więc ravioli ma kształt zawiniętego cukierka. Możesz postępować zgodnie z powyższymi krokami, aby je zrobić, lub skręcić dwie krawędzie, jeśli złożenie wydaje się skomplikowane.