Tort w kształcie serca na Walentynki. Przepis i wskazówki, jak zrobić idealny tort w kształcie serca.

czwartek 6 lutego 2025 15:02
Tort w kształcie serca na Walentynki. Przepis i wskazówki, jak zrobić idealny tort w kształcie serca.

W alentynki są tuż za rogiem, a jeśli chcesz zrobić coś więcej niż tylko podarować kwiaty lub czekoladki, ten domowy tort w kształcie serca jest odpowiedzią. Weźmiemy ciasto sablé (domowej roboty lub kupione) i pokroimy je w kształt serca, wypełnimy je jedwabistym kremem mascarpone o smaku waniliowym, a na koniec udekorujemy czekoladkami Kinder, aby wyglądało pięknie.

Kluczem do tego ciasta są kontrasty: chrupiąca konsystencja ciasta, gładkość kremu i nieodparty dotyk czekolady. Idealne do dzielenia się w Walentynki, każdy kęs przypomina o tym , jak słodka może być miłość. To ciasto to coś więcej niż deser, to deklaracja uczuć. Jeśli więc chcesz zaskoczyć ukochaną osobę romantycznym deserem, który nie tylko dobrze wygląda, ale jest prawdziwą ucztą dla zmysłów, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Wyjaśniamy krok po kroku, jak go zrobić.


Składniki i materiały:

SKŁADNIKI:

  • Dwie rolki ciasta sablé (ciasto francuskie lub inne).
  • Krem mascarpone:
    • 250 g mascarpone
    • 400 ml zimnej śmietanki (30% zawartości tłuszczu)
    • 60 g cukru pudru
    • 1 laska wanilii (lub esencja waniliowa)
  • Do dekoracji:
    • Asortyment czekoladek i czekolad.

MATERIAŁY:

  • Miska
  • Nóż lub skalpel
  • Szablon serca

Krok 1: Kształtowanie

Krok 1: Kształtowanie

Narysuj lub wydrukuj połówkę serca na kartce A4, wytnij kształt i umieść go na rozciągniętym cieście. Za pomocą noża zaznacz kształt połówki serca. Następnie umieść szablon symetrycznie i zaznacz drugą połowę serca. Wskazówka: Nie usuwaj ciasta, tylko narysuj kontur czubkiem noża.

Zrób to samo z drugim ciastem. Po narysowaniu kształtu serca włóż ciasta do lodówki na 30 minut. Ułatwi to usunięcie nadmiaru ciasta. Po pół godzinie usuń nadmiar ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 12 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.


Krok 2: Przygotowanie kremu mascarpone

Krok 2: Przygotowanie kremu mascarpone

W schłodzonej misce (włóż ją do lodówki na 15 minut wcześniej) wymieszaj mascarpone, zimną śmietanę, cukier puder i nasiona wanilii (lub esencję). Ubijać na najwyższych obrotach, aż śmietana będzie sztywna i dobrze ubita.


Krok 3: Montaż

Krok 3: Montaż

Umieść pierwsze ciasto w kształcie serca jako podstawę na talerzu do serwowania. Za pomocą rękawa cukierniczego rozprowadź krem w małych kulkach na cieście sablé. Przykryj warstwę kremu drugim ciastem w kształcie serca. Ponownie nałóż więcej kremu na wierzch.


Krok 4: Dekoracja

Krok 4: Dekoracja

Udekoruj wierzch ciasta kawałkami czekoladek Kinder lub innych czekoladek.


I gotowi na najsłodsze Walentynki w historii!

I gotowi na najsłodsze Walentynki w historii!

Nie sądzisz, że jest ładny? To bardzo proste, prawda?


Przepis wideo

.


Kilka praktycznych porad:

Jeśli chodzi o ciasto, można zrobić domowe ciasto sablé lub kupić je w supermarkecie, co pozwoli zaoszczędzić trochę czasu.

Możesz użyć ciasta sablé, ale możesz też zdecydować się na ciasto biszkoptowe lub nawet ciasto francuskie, ale zawsze upewnij się, że ciasto nie rośnie podczas pieczenia. Oto sztuczka, jak to osiągnąć.

Wybierz swoją ulubioną dekorację. W tym przepisie użyliśmy czekoladek kinder, ale możesz użyć świeżych owoców, bezy, jadalnych kwiatów, słodyczy... Być może zainspirują Cię poniższe pomysły: tort z truskawkami, tort z egzotycznymi owocami.

Wybierz swój ulubiony krem: możesz zastąpić go ganache z białej czekolady, crème mousseline, kremem budyniowym lub kremem pâtisserie- cokolwiek lubisz najbardziej!

Ciasto pękło podczas pieczenia? Nie martw się, przykryjemy to wszystko kremem i nikt nie będzie mógł tego zobaczyć ;-)


Komentarze

Oceń artykuł:


PatriciaPatricia
Zafascynowana kuchnią i dobrą kuchnią, moje życie kręci się wokół starannie dobranych słów i drewnianych łyżek. Odpowiedzialna, ale zapominalska. Jestem dziennikarką i redaktorką z wieloma latami doświadczenia i znalazłam swoje idealne miejsce we Francji, gdzie pracuję jako redaktorka w Petitchef. Uwielbiam bœuf bourguignon, ale tęsknię za salmorejo mojej mamy. Tutaj łączę moją miłość do pisania i pysznych smaków, aby dzielić się przepisami i historiami kulinarnymi, które mam nadzieję, zainspirują cię. Lubię omlet z cebulą i lekko surowy :)